Tavan, kao uostalom i svaki drugi prostor koji služi za odlaganje kojekakvih stvari, kao na primer podrum, obično su “izopšteni iz društva” i ne posećuju se često. Nedostatak vremena i pažnje dovodi do zapuštanja, i pre nego što skapirate šta ste uradili, na vašem tavanu je napravljen krš, lom  i nered.
Kao i bilo koji drugi prostor u vašoj kući, tavan treba redovno dobro čistiti. Mnogi ljudi se plaše ovog teškog zadatka, jer tavan može biti zagušljiv, prašnjav, neprijatan, ili prosto neprivlačan za provođenje vremena u njemu.

Ali izbegavanje ovog zadatka, odnosno izbegavanje čišćenja, nije samo stvar toga da ste se olenjili, već i da svoju kuću izlažete riziku. Bez pravilne nege i čišćenja, neželjeni problemi kao što su plesan, grinje i štetočine će se vrlo lako nastaniti i razmnožiti na vašem tavanu. Zato, nemojte dopustiti da vam tavan završi u vanrednom stanju i počnite da ga redovno čistite!

HITNE I NEODLOŽNE INTERVENCIJE

Prvo vam skrećemo pažnju na mogućnost koja nema veze sa redovnim ritmom čišćenja jer ponekad morate reagovati brzo i vanredno kako biste smanjili potencijalnu štetu. Na prvom mestu, ako pričamo o vanrednim i hitnim intervencijama, ne možemo znati kada bi određeni glodar mogao da se probije do tavana. Ako vidite ili čujete štetočine kao što su krovni pacovi, kućni miševi ili druge živuljke, proverite u kakvom vam je stanju tavan. Glodari vole tople, izolovane i prljave prostore – još jedan od razloga da redovno čistite prostor.  Pošto je uklanjanje glodara ozbiljan posao, pustite neka eksperti preuzmu taj deo zadatka. Ako se ne uklone na vreme, glodari će se ugnezditi i razmnožiti, zato ne čekajte da se to desi i brzo reagujte.

Jaki neugodni mirisi koji potiču sa tavana su još jedna crvena zastava na koju morate reagovati tako što ćete pregledati i očistiti potkrovlje. Ako primetite nepodnošljiv smrad, najverovatniji krivac je mrtva životinja na tavanu. Mrtve životinje mogu oštetiti izolaciju, proniknuti i obojiti plafone i podove, a mogu nositi i zarazne bolesti. Opet, ovo je vreme da pozovete stručnu pomoć. Uklanjanje mrtvih životinja ima mnoge zdravstvene rizike i nikako ne bi trebalo da ga obavlja pojedinac bez odgovarajuće opreme ili alata.
Na kraju, ako primetite neuobičajene promene temperature u kući, vredi pogledati tavan odmah. Izolacija na tavanu igra glavnu ulogu u regulisanju željene temperature vašeg doma, pa su neujednačene ili neočekivane temperature u kući signal da je vaša potkrovna izolacija stara ili oštećena i da ju je potrebno zameniti. Čišćenje tavana i blagovremena zamena oštećene izolacije pomoći će vam da uštedite energiju i novac.

PROLEĆNO ČIŠĆENJE

Zimska sezona prirodno drži ljude u zatvorenom prostoru i skoro svi smo “naoštreni” na “prolećno čišćenje“. Ovo je odličan trenutak da se setite i tavana. Pre nego što počne ludnica i letnja gužva, poklonite svom tavanu temeljnu dezinfekciju. Takođe je važno da u ovom trenutku proverite svoj tavan u slučaju bilo kakvih znakova vlage ili buđi koja bi mogla da se pojavi i uništi vašu izolaciju ili privuče glodare.

(PRED)ZIMSKO ČIŠĆENJE

Zimski meseci donose teške vremenske uslove,  a naši tavani goste životinje i glodare koji traže sklonište. Ovo je vreme kada životinje najverovatnije kopaju tunele ili grizu svoj put (preko gotovo bilo kog materijala) i poslednje što želite je da se smeste na vaš tavan. Zato, pre nego što vreme postane previše loše, očistite smeće i proverite unutrašnjost i spoljašnjost tavana. Ovde mislimo na sve moguće ulazne tačke (rupe, pukotine, procepe…) i dobro ih zatvorite da biste sprečili pojavu štetočina.