Danas vas vodimo u Španiju, u potkrovlje jedne Sonje, koja se nedavno dozvala pameti i odlučila da renovira svoje potkrovlje. Tu lucidnu ideju je sprovela u delo tako što je, kao i mnogi mudri ljudi, ugradila veće krovne prozore i pustila svetlost u prostor. Pogađate, i Sonja je, kao i mnogi drugi stanari potkrovlja koji žele garantovan kvalitet, u svrhe ove promene, izabrala prozore iz ponude kompanije VELUX.

Evo kako je sve počelo…

Sonjin život se promenio kad je počela da radi na daljinu, to jest, od kuće. Inače, Sonja je radila u centru Madrida, a sada radi i živi na periferiji. Naime, pre izvesnog vremena preselila se u porodičnu kuću koja je udaljena od Madrida 50 kilometara kako bi ona i njena porodica uživali u životu u mirnijem mestu.

Nova kuća je imala sve što je porodici bilo potrebno, ali sa novom paradigmom rada na daljinu, nisu imali adekvatan prostor za rad i, osim zajedničkih prostorija, nisu imali drugog prostora.

Potkrovlje kuće nije bilo osposobljeno za rad, uglavnom zbog nedostatka prirodnog svetla i loše ventilacije. Bilo je to neprijatno boraviti u njemu jer su, iako su postojali, prozori bili mali i nepristupačni za manipulisanje. Dakle, niti su davali dovoljno svetla, niti su se mogli otvoriti da bi se provetrio prostor. Srećom, Sonja je donela udluku da to stanje promeni, a još bolje od toga je što je promena bila veoma laka i brza.

Radovi su trajali 24 sata…

Instalacija krovnih prozora je bila vrlo jednostavna. Dovoljno je bilo montirati dupli okvir za postavljanje dva bela poliuretanska prozora sa električnim otvaranjem. Za manje od 24 sata postavljena su 2 VELUX prozora, 2 električne spoljne roletne, 2 električne unutrašnje roletne i VELUX ACTIVE pametni sistem.

U kratkom periodu koliko je trajalo planiranje i izvođenje, dobijeni su sati i sati prirodnog svetla za novu kancelariju, uz mogućnost kontrolisanja intenziteta osvetljenja i automatskog provetravanja kada ovom potkrovlju to bude potrebno.

Odakle je počela Sonja?

Prvi korak: Odluka o tome koja prostorija u Sonjinom domu ima potencijal da zadovolji uslove za rad – da bude daleko od buke i da može da računa na svetlost i ventilaciju.

Drugi korak: Pozvati VELUX! Isplanirati sa arhitektom kako treba da izgleda potkrovlje. Inače, dogovori sa stručnjakom su od suštinskog značaja: dobijete odgovarajući savet koja bi bila idealna zastakljena površina prema kvadratu prostorije.

Treći korak: Prilagoditi dekoraciju ergonomskim nameštajem i racionalnim korišćenjem površine, i transformisati je u kancelariju koja će biti idealna za koncentraciju i rad. Krovni prozori više nisu prepreka, već su garancija udobnosti: otvaranje ili zatvaranje sa mobilnog ili na programiranje, omogućava luftiranje koje je preduslov za kvalitetan rad.

Pored praktičnih rezultata, ova promena je donela promenu estetske prirode. Samim tim što je svetlije, potkrovlje je postalo lepše i prijemčivije za oko.

Izvor: El Mueble