Nedavno smo pozvali fanove Facebook stranice Moje potkrovlje da nam šalju slike sređenih potkrovlja u kojima žive, a mi ćemo na mesečnom nivou birati jedno sa najzanimljivijom pričom, posetiti vlasnike, popiti sa njima kafu i popričati o tome kako su se odlučili baš za život u potkrovlju, kako su ga sređivali, koje su njegove prednosti i mane, šta bi bili njihovi saveti onima koji se dvoume… i još o mnogo čemu.

Odabranim vlasnicima poklanjamo vaučer u vrednosti od 100eur, da svoje potkrovlje opreme još nekom sitnicom.

Baš pred novogodišnju euforiju, posetili smo malo sređeno potkrovlje u beogradskom naselju Zvezdara. Ovim krajem dominiraju nove četvorospratnice i petospratnice sa potkrovljima – uglavnom bez lifta. U jednom takvom živi i mladi bračni par Savić, sa ćerkicom Sofijom i još jednom bebom na putu, čiji se dolazak na svet očekuje svakog trenutka.

Pročitajte njihovu priču i, ukoliko i sami živite u potkrovlju, šaljite nam slike u FB inbox! Možda baš vas posetimo narednih meseci!

Već sa ulaznih vrata je očigledno da je reč o neuobičajenom prostoru

Odmah desno od ulaza dočekala nas je mala Sofijina ljuljaška, okačena o drvenu konstrukciju pored stepeništa, iza koje se ukazuje dnevna soba.

Pravo je mala skockana kuhinja sa šankom i barskim stolicama i dečja soba u produžetku. Tek kad smo se smestili u dnevnom boravku, ugledali smo ono zbog čega smo i došli – stepenište koje vodi na fenomenalnu galeriju pod kosinom, koja je pretvorena u spavaću sobu.

Priču o svom porodičnom gnezdu priča nam Jovanka, a detalje o majstorijama – njen suprug Jovan.

Zašto baš potkrovlje?

Jovanov otac je arhitekta i tvorac projekta zgrade u kojoj žive, stare tri godine. Oni su bili prvi kupci i odmah na početku svojevoljno odabrali stan – u potkrovlju! Imali su slobodu da u “sivoj fazi” pregrađuju i dorađuju prostor po svojoj meri.

Umesto terase, odabrali su da imaju veću dnevnu sobu, a neuobičajenu visinu plafona su iskoristitli za izgradnju jedinstvene galerije. U početku, galerija je bila radni prostor, a kada je mala Sofija došla na svet, “izbacila” je mamu i tatu iz sobe na prvom nivou, pa su oni galeriju preuredili u spavaću sobu.

Jovanka kaže da je suprug Jovan zapravo tvorac ideje o galeriji, i da je većinu radova sproveo sam. Impresionirani smo!

Jovanka je vodila računa o osvetljenju, finim detaljima, dekoraciji i uređenju enterijera – a po krajnjem rezultatu se može reći da su njih dvoje veoma kreativni i talentovani.

Sa portalom Moje potkrovlje su se susreli na Fejsbuku, svako za sebe. Jovanka je tu odmah pronašla dodatnu inspiraciju za uređenje njihovog prostora, a Jovan je odlučio da je iznenadi i da nam pošalje fotografije “svog umetničkog dela” na konkurs.

Kada smo im javili da je njihovo potkrovlje jedno od pobedničkih – iznenađenje je bilo i potpuno.

Izazovi, prednosti i mane

Najveći izazov prilikom uređenja potkrovlja za Jovana je bila izgradnja galerije i stepeništa, jer je to naknadno rađeno. Većinu poslova oko galerije je obavio sam, uz pomoć prijatelja, tako da je bilo veoma uzbudljivo. Konstrukcija ja varena na licu mesta, pa su morali da “paze” na parket, pločice i zidove. Takođe, vodili su računa o tome da stepenište bude funkcionalno, a opet da ne zauzme mnogo prostora jer je stan manji.

Još jedan detalj koji nam se dopao: galerija je oivičena debelim brodskim užadima. Bravo za kreativnost! Brodski kanap, koji doprinosi tome da galerija izgleda kao iz najboljih časopisa o dizajnu enterijera, naručio je da mu naprave u fabrici kanapa, po njegovim merama. Jovan kaže da su mu maksimalno izašli u susret u pogledu cene i roka isporuke.

Za Jovana su sve majstorije koje su izvedene u potkrovlju bile izazov i nešto u čemu je uživao i što je radio sa ljubavlju. Sam je napravio i kuhinjski šank.

Kao jedinu manu vide to što nemaju lift, što sa dvoje male dece zna da bude nezgodno, a ni bake ni deke nisu oduševljene.

Sve drugo vide kao prednost – “Možda zvuči grubo, ali divno je kad nema nikog iznad vas“, kaže Jovanka. Ne zvuči grubo i sigurni smo da će ovo svi razumeti na pravi način! “Lepo je za spavanje, a kroz krovni prozor se vidi nebo. Dozvoljena nam je maksimalna kreativnost i sloboda, a prostor je iskorišćen do poslednjeg centimetra“, nastavlja Jovanka.

Zvuči neverovatno, ali ovaj stan ima 48m2 (38 u osnovi i 10 na galeriji).

O galeriji

Jedina kosina u stanu je zapravo ona iznad galerije – što prostor za spavanje čini ušuškanim i romantičnim.

Krovni prozor je ugrađen naknadno i doprineo je lepoti buđenja sa predivnim pogledom na nebo. Probijanje prozora i nije bilo toliko komplikovano, jer su to radili majstori, ali je svakako bilo zanimljivo jer zgrada ima “dupli krov”, to jest ima izolaciju u vidu mineralne vune od 20 cm, kao i duple rogove, pa je napravljen vazdušni zid za dodatnu termo izolaciju.

Želja im je da jednog dana tu imaju i terasu, tako da bi VELUX Cabrio® bio idealan izbor! Čuli su za ovaj krovni balkon (krovni prozor koji se otvara u balkon za samo nekoliko sekundi) i smatraju da bi to mnogo “otvorilo” galeriju, tako da intenzivno razmišljaju o ovoj opciji.

S obzirom na to da su sami birali materijale za stan, birali su kvalitetno, pa se tako u krovu iznad nalazi izolacija u vidu mineralne vune. Krovni pokrivač je pocinkovan-plastificiran lim.

Gipsane ploče su korišćene za oblaganje svih plafonskih kosina u potkrovlju, kao i zidova na galeriji, jer taj deo zidova nije bio malterisan.

Predrasude

Jovanka misli da je predrasuda o životu u potkrovlju sve manje – danas je ljudima zanimljivo da imaju neobičan prostor koji će srediti po svojoj meri.

Mladi parovi, umetnici i kreativci su, prema njenom mišljenju, idealni stanovnici prostora pod kosinom. Ranije su postojale predrasude – manji prostor, kosine; sada je sve manje toga, ljudima je zanimljivo da zive u potkrovlju.

Sigurni smo da Saviće čeka još mnogo nezaboravnih trenutaka u ovom lepom stanu!

Naša saradnica Marija Ilić dodeljuje nagradni vaučer Jovanki i Sofiji