Protiv briga i noćnih mora u ovom trenutku nemamo nijedno rešenje, ali možemo da vam pomognemo da stvorite ambijent u kome ćete lepše spavati i bolje se odmarati. Provereni su, a mi vas pozivamo da isprobate da li će i u vašem slučaju imati efekta.

1.Izbacite elektronske uređaje

Nema TV-a, tableta ili mobilnog pre spavanja jer elektromagnetni talasi, vibracije i razni zvukovi, utiču na san. Sve je više studija koje povezuju svetlost ekrana sa promenama cirkadijanskih ritmova i segregacijom melatonina, hormona koji reguliše cikluse sna i budnosti. Ako ste „navučeni“ na ekran, postoje dizajnerska rešenja koja vam mogu pomoći da prevaziđete svoju tehno-zavisnost.

2.Ubacite biljke

Rasprostranjeno je uverenje da treba da iznesete biljke iz spavaće sobe jer one noću pune vazduh ugljen-dioksidom. Činjenica da fotosinteza ima takve efekte je neosporna, ali nemojmo preterivati! Da bismo dobili sobu bez kiseonika, trebalo bi da posadimo džunglu pored kreveta. Pored toga, onako kako noću ispuštaju ugljen dioksid, biljke tokom dana pročišćavaju vazduh. Što se nas tiče, ova dilema je razrešena: poneka biljka, koja osvežava sobu i unosi vedrinu u nju, više je nego poželjna. Samo, vodite računa kojoj biljci pogoduje život u potkrovlju.

3.Pronađite odgovarajući jastuk

Da li vam je teško da se namestite noću? Da li se budite sa bolom u vratu? Da li patite od glavobolje?… Iako sada zvučimo kao reklama za jastuk, zapravo vam samo nabrajamo simptome koji ukazuju da je vreme da da proverite jastuk. Jer, neretko je upravo jastuk razlog što nemamo kvalitetan san: ili je vrlo star, ili vrlo mekan, ili visok, mali, nizak… Pronađite onaj koji je pogodan za vaš način spavanja: nizak za one koji spavaju na stomaku; srednji za spavanje na leđima; i visok za one koji spavaju na boku. Tako će glava biti dobro usklađena sa kičmom. Ah, i zapamtite: jastuk se takođe pere…

4.Bacite stari dušek

Da, da, vratite malo film. Prošlo je deset godina … To je maksimalna preporučena starost, koliko god vam vaš dušek delovao očuvano. Ne zaboravite, uslovi u kojima se nalazi krevet direktno utiću na mnoge probleme sa leđima i na nesanicu. O tipu dušeka možete pročitati čitavu knjigu: od opruga, lateksa, pene, kombinacije više vrsta… Verujte stručnjacima i prepustite se savetu.

5.Održavajte red

Neuredna spavaća soba ugrožava san, jer ne možete da spavate dobro u haosu. Za odmor vam je potrebno opuštanje i mir, a čak i ako se pretvarate da vam to nije bitno, tik pred spavanje, nered će početi da vam smeta. Barem zatvorite ormare, fioke i uklonite iz vidnog polja sušilice za veš i garderobu koja se nalazi na pomoćnoj stolici.

6.Postavite granice svom kućnom ljubimcu

Daleko od toga da su nam namere da cenzurišemo s kim će ko spavati, uključujući i vlasnike kućnih ljubimaca. Ali većina poremećaja spavanja ili problema sa kojim se susrećete, odnose se na društvo u krevetu: hrkanje, udaranje nogama, “krađu” jastuka … Ako su u ove noćne smetnje takođe uključeni zubi, nokti i dlake, stvari se dodatno komplikuju. Zdravstveni rizici jedva da postoje – znamo da su vaši kućni ljubimci najčešće dobro zbrinuti i čisti – ali, ako želite da se neometano ispavate, onda se suzdržavajte od spavanja sa “najboljim prijateljem”. Oh, i ako imate kućne ljubimce, kupite biljke koje im neće ni na koji način štetiti.

7.Održavajte optimalnu temperaturu

Ne valja ni kad je previše toplo, a ni kad je previše hladno, iako ima onih koji vole da spavaju u toplom, kao i onih koji ne mogu da zaspe ako im u sobi nije hladnjikavo. Za takve među vama imamo jednu informaciju: toplotna ugonost uveliko utiče na san i njegov kvalitet. Stručnjaci ostavljaju slobodnu volju u granicama između 17 i 22 stepena.

8.Rešite se buke

Bilo da čujete buku automobila, ili mladića koji uz glasan smeh prolaze vašom ulicom, bilo da vam smetaju sirene u tri sata ujutro, ili komšijski ljubavni susreti u nevreme (ili makar u vreme kada vi želite odmor), buka nikad nije bila dobar prijatelj sna. Zato, gledajte da je se reštite. Rešenja, manje ili više delotvorih, ima nekoliko, a na vama je da se opredelite da li ćete iz noći u noć stavljati čepiće u uši, ili ćete izolovati svoje potkrovlje.

Izvor: Consejos Dormitorio Como Dormir Bien