Izbor boja je toliko važan da može bitno uticati na lepotu ambijenta i osećaj ugodnosti i uopšte raspoloženja kod ukućana. I znamo da su boje veoma privlačan, ekonomičan i delotvoran put do promena u stanu, ali ne znamo, ili makar često zaboravljamo, da je boja najvažniji i odlučujući faktor dekoracije. Zato je veoma važno da napravimo pravi izbor boja, jer neretko se odlučujemo za boju koja nam se dopada i koja bi se u načelu uklopila u naše potkrovlje, ali kad je primenimo na prostor, vidimo da je ideja bolje delovala u glavi nego na zidu. Da biste izbegli ovu grešku i da biste svoje potkrovlje obukli u boje koje mu odgovaraju a vama se dopadaju, hajde da vidimo šta treba uzeti u obzir da biste dobili ukras u boji za vaše potkrovlje. Dakle, danas delimo sa vama 5 načina kako treba da deluju boje u vašem potkrovlju.

1.Svetlo

Da bi se ovo postiglo, bela je uvek bila i uvek će biti sigurna i elegantna opcija kojom ćete svaku prostoriju u vašem domu učiniti još svetlijom i prostranijom. Doduše, potkrovljima često svetlost nije problem, a što se iluzije prostora tiče, postoje mnoge druge boje koje će vršiti istu funkciju kao bela. Na primer, bež ili krem tonovi su odlični pojačivači osvetljenja i omogućavaju nam da se igramo sa ostalim bojama kada pravimo kombinacije. Oni su siguran potez, jer, kao i bela, prihvataju sve kombinacije, pa čak je moguće i kombinovati s njima tamne tonove i tako praviti kontrast.

2.Kontrastno

Kao što smo spomenuli u prethodnoj tački, zahvaljujući bojama možemo igrati kontrastima. Zahvaljujući njima možemo postići ravnotežu različitih nijansi s kojima se ukrašavaju prostori. Možemo igrati sa tradicionalnim crno-belim, ali i mnogo smelijim formulama. Bela i zelena, bež i žuta … Neka vaša mašta leti… I, naravno, napravite svoj raspon boja kako biste predstavili svoju ličnost u vašem domu. Svakako, imajte u vidu kapacitete svog potkrovlja i mogućnosti koje prostor nudi.

3.Prirodno

Priroda je veliki izvor inspiracije pri izboru tonova koje želimo u našim domovima. Godišnja doba su savršen vodič za predstavljanje naših emocija. Zimi sigurno ne zamišljate boje koje vas privlače leti, a jesenje tonove ne prizivate usred proleća. Ali, koje god tonove da biramo, sigurno ste primetili da boje inspirisane prirodom stvarno ulepšavaju svaki ambijent. Među tim bojama, zelena je najsigurniji izbor. Ova boja vas može odvesti u prostore koji odišu mirom  jer stvara savršen ambijent za odmor.

4.Neutralno

Kada donesete odluku da okrečite zidove svog potkrovlja, verovatno ćete to uraditi na duži rok, tako da je odvažnost sa jakim bojama previše rizična. Kada se promena smatra trajnom, upotreba neutralnih boja koje će poslužiti kao osnova je najpoželjnija opcija. To će nam omogućiti da se igramo sa ostatkom dekoracije dajući prostoru boju koju želimo. Na primer, stolice, kauč, tepih, detalji – ovo neka budu elementi s kojima ćete rizikovati.

5.Izbalansirano

Kao gotovo uvek i u svemu, tako je i u dekoraciji prostora najvažnije pronaći ravnotežu. Svet boja je toliko širok da je često izazov donositi odluke. Pored ličnog ukusa, važno je da posmatrate prostor svog potkrovlja kako biste pronašli ravnotežu prilikom mešanja, odnosno, kombinovanja boja. Zato, posvetite vreme i pažnju dok pravite izbor i donosite odluku i uživajte u procesu ukrašavanja od samog početka.