Odavno smo se složili da potkrovlje, ako je kvalitetno sagrađeno i/ili preuređeno predstavlja unikatan i  vredan životni prostor. Ova činjenica nosi sa sobom i bezbroj ideja kako se može urediti i dizajnirati – i od doma pod krovom napraviti praktičan, moderan i udoban ambijent.
I inspiracije ne manjka, u to smo sigurni, ali danas ćemo s vama podeliti ideje koje će zanimati one među vama koji su inspirisani da svoje potkrovlje prvenstveno ukrase biljkama. I da, odmah da odgovorimo: palma u dnevnoj sobi, cvetni grm na stolu ili šarene cvetne saksije na terasi, sve su to prihvatljive zamisli. No, postavlja se pitanje jesu li biljke pogodne za potkrovlje, i ako jesu, koje su to biljke.

Prvo ćemo odgovoriti, i to naravno potvrdno, na prvo pitanje:

Da, možete gajiti biljke u potkrovlju. Zahvaljući velikim krovnim prozorima, čak i najtamnije potkrovlje postaje predivno osvetljen dnevni prostor u kome biljke mogu napredovati.

Osim toga, biljke doprinose zdravoj unutrašnjoj klimi, proizvode kiseonik, asimiluju štetne gasove i smatraju se ovlaživačima.

Ipak, treba da obratite pažnju prilikom izbora mesta za cveće. Na primer, imate li prozorsku dasku? Ako imate, onda je ona prvi izbor da smestite svoje biljke. Ako nemate, i dalje je tu mnogo mogućnosti. Ali osnovno je da biljke budu na takvim mestima odakle će dobijati dovoljno svetlosti.

Za mnoge biljke je dovoljno malo svetla i mogu stajati ispod kosina krova – bilo na podu ili na polici. Među takvima su difenbahija (vodite računa,  čak može imati opekotine ukoliko je na direktnoj sunčevoj svetlosti), dracena (takođe nikako ne podnosi direktnu sunčevu svetlost), paprat, kućna sreća, filadendron, sanseverija… U svakom slučaju, izbor nije mali i sigurno ćete pronaći neku biljku koja vam se sviđa.

Ako imate krovni balkon, tamo možete postaviti prekrasno raskošne balkonske biljke – bilo na pod ili na sto ili na ogradu, a naravno, prethodno u cvetne kutije. Posebna pogodnost krovnih balkona je da su izloženi suncu, što je idealno za mnoge biljke.

Za sve vas koji ste praktične duše, imamo jedan savet koji spaja lepo i korisno: šta mislite o uzgajanju vlastitog povrća ili voća? Recimo, jagode u saksiji su odlična ideja, kao i paradajz, kome pogoduje sunčevo svetlo na balkonu. Prilikom letnjih pljuskova, biljke se mogu jednostavno skloniti da bi ostale suve.

Ako mislite da je mini voćnjak to jest bašta isuviše ambiciozan poduhvat, kako vam se čini mali vrt sa začinskim biljem? Ako se odlučite za ovaj korak, dobro je da znate da sasvim fino uspeva lavanda, origano, žalfija…  Uostalom, eksperimentišite s biljem koje voli sunčana i topla mesta i naći ćete ono koje je baš po vašem ukusu.

Ako vaše potkrovlje ima grede, onda su puzavice ili penjačice prave biljke za vaš prostor. Izuzetno su lep detalj koji će vam omogućiti da, uz sasvim malo truda, dobijete zelenilo u celoj prostoriji.

Izvor: Potkrovlje.ba

Autorka: Aida Sulovic