Danas samo lake teme 😉 Počećemo, bez okolišanja:

1.Uzimaj u obzir trendove, kao što vodiš računa o osnovnim pravilima!

Prva zapovest na ovoj listi, koja treba da bude vodič za savršenu dekoraciju dnevne sobe, odnosi se na ravnotežu. Tačnije, na ravnotežu između trenda i „onog što nikad ne izlazi iz mode“. Naravno da je poželjno da u dnevnu sobu unesete trendove, ali samo one koji idu uz vas i vaš stil i koji vam neće pretrpati prostor.

2.Neguj svetlost i kroz svetle boje!

Neutralne boje kao što su bela, bež ili siva, savršena su osnova na kojoj se može osmisliri idealan i dobro uređen dnevni boravak. „Ljubi svetlost iznad svega“, može glasiti ova druga zapovest. Prostorija u kojoj ima dosta svetlosti je opuštajuća i prijatnija, pruža udobnost i smirenost. Zato, neka  podovi, plafoni i zidovi budu idealan saradnik. I, zapamtite: posle nabrojanih elemenata, sledeći najvažniji faktor su veliki komadi nameštaja, koji treba da budu u nežnim, svetlom i prirodnim bojama (na primer, bež sofa).

3.Vodi računa o rasporedu nameštaja kao što vodiš računa o ličnom rasporedu!

Kada krenete u opremanje, prvo morate razumeti prostor, upotrebu i veličinu. Takođe, morate uzeti u obzir izvore prirodnog svetla, koji propuštaju manje buke, to jest, kojima je bolja izolacija. Onda treba da gledate da, opremajući dnevni boravak, zadržite osećaj prostranosti (bez nameštaja koji ometa prolaze) i da su komadi u dobroj srazmeri i odnosu. Raspored će takođe biti uslovljen i potrebom koju dajete vašoj dnevnoj sobi: da li više gledate TV ili više čitate, slušate muziku, okupljate se oko rituala kafenisanja…

4.Vodi računa o dimenzijama nameštaja kao što brineš i o rasporedu!

Dakle, nameštaj mora biti prilagođen prostoru po broju i veličini. Ako želite fotelju, ali je prevelika za prostor, ne kupujte je! Znači, vodite računa o veličini nameštaja kao i o broju komada nameštaja. Što se tiče veličine, veće dnevne sobe su pogodne za veće komade nego male sobe.

5.Poštuj zidove svoje kao da su jedini na svetu!

Zidovi će takođe učiniti da soba ima lični pečat. Postoji mnogo načina da ih ulepšate: od dizajniranja velike police za knjige pune knjiga na jednom od zidova sobe; do toga da se vidi originalna cigla konstrukcije; preko slika i fotografija ili tapeta. Odlučite po ličnom nahođenju, ali iskoristite potencijal zidova, naročito ako je dnevna soba u vašem potkrovlju mala i ne ostavlja mnogo prostora za dekorativne detalje.

6.Prigrli prirodnu svetlost kako god možeš!

Otvorite krov za velike krovne prozore, ugradite nekoliko takvih, ugradite VELUX balkon ili kućicu, napravite staklena vrata… Drugim rečima, dovijajte se kako znate i umete da dnevni boravak vašeg potkrovlja bude maksimalno osvetljen, jer malo je stanova koji se mogu pohvaliti neometanim kontatkom sa izvorom svetlosti. Iskoristite tu prednost!

7.Poštuj veštačko osvetljenje kao i prirodnu svetlost!

Za dobro uređenu dnevnu sobu ne može izostati adekvatno osvetljenje koje stvara ambijent i atmosferu koja dnevni boravak pretvara u onaj prostor u kome vreme staje kada se sunčevi zraci povuku. Lampe vas nikad neće izneveriti, naravno, ako napravite dobar izbor. Samostojeće, podne, stone, zidne lampe… Smislite šta vama i vašem dnevnom boravku najviše godi, pa se tome i prilagodite.

8.Održavaj higijenu prostora isto kao i ličnu!

Dakle, čistoća je preduslov da vaš dnevni boravak bude lep, a i da se vi u njemu lepo osećate. Već smo vam pisali o nekim zanimljivim trikovima koji će vam olakšati održavanje higijene vašeg potkrovlja, tako da je ovom prilikom dovoljno samo da vas podsetimo na ovu zapovest.

9.Neguj posebnost makar kroz detalje!

Važno je da imate neki komad nameštaja ili dekorativni detalj koji daju pečat prostoru, ali ne bilo kakav pečat. Izaberite nešto što baš jeste usklađeno s vama, nešto što je “tako vi”, nešto što će vaši gosti pogledati bez iznenađenja I reći: da, to je tvoj stil!

10.Vodi računa o životu dnevnog boravka kao o bliskom prostoru svom!

Mi smo živa bića i važno je da u našem prostoru bude života. Zato je bitno da negujete makar jednu biljku koja vam paše i kojoj odgovaraju uslovi života u vašem dnevnom boravku. Potkrovlja mogu biti veoma dobri saradnici biljakama koje vole dosta svetlosti.