Okrečite zidove malih prostorija belom bojom, okačite fotografiju u visini očiju, ne mešajte dezene u istoj prostoriji…

Kada je u pitanju dizajn enterijera, postoji toliko mnogo saveta i upozorenja da se čoveku učini da nema nikakvog sopstvenog osećaja za stil. Verovatno smo svi imali trenutak kada smo videli uzorak tkanine ili komad nameštaja koji nam se dopao, ali smo se “na vreme zaustavili”, jer nam je kroz glavu prošlo neko pravilo i reklo da to ne radimo.

Teško je reći gde ili kada su nastala mnoga od ovih opšte prihvaćenih pravila, ali moramo se složiti da su nam mnoga postala vodilja kada preuređujemo svoj stambeni prostor.  E, pošto je mnogima među vama, stanarima potkrovlja, ova godina baš ta u kojoj pravite razne izmene i ulepšavate svoj dom pod krovom, želimo da vam skrenemo pažnju na nekoliko zastarelih pravila kojih slobodno možete da se odreknete.

Gde rekosmo nekoliko, pomislismo 3. Za početak dovoljno!

Zastarelo pravilo broj 1: U prostoriji koristite jednu istu metalnu obradu.

Usklađivanje metala izgleda prilično zastarelo, mada se ne može zvati pogrešnim. U svakom slučaju, mešanje metala u (skoro) svakoj sobi, čini prostoriju svežijom i modernijom. Neki dizajneri tvrde da je ovo pravilo nepravedno nametnuto od samog starta i da su mnoge estete patile jer je bilo nepoželjno mešati zlato i srebro. Ipak, pošto mešanje metala može dati neželjene rezultate,  da se to ne bi desilo, postoji nekoliko trikova da ovaj dizajn izgleda besprekorno: prvo, pobrinite se da vaši različiti metali zaista budu sasvim različiti. Sjajni srebrni hrom i brušeni nikl su preblizu, pa će njihovo uparivanje izgledati kao slučajni susret i sukob, a ne namerno uparivanje. Takođe, poželjno je da jedan metal bude heroj, dok ostali treba da igraju sporedne, ali važne uloge.

Zastarelo pravilo broj 2: Pravilo kombinovanja boja 60-30-10.

Pravilo 60-30-10 odnosi se na korišćenje glavne boje u 60% prostora (na zidovima, u velikim komadima nameštaja, u tepihu), sekundarne boje u 30% prostora (u manjim komadima nameštaja, većim detaljima, ili jednom akcentovanom zidu) , i akcentovane boje u 10% vašeg prostora (u lampe, umetnička dela, tkanine…). Pretpostavka ovog pravila je da će ljudima biti lakše da sa sigurnošću kombinuju boje, naročito kada se radi o velikim površinama – bilo na zidovima, bilo na stvarima. Dobra strana jeste u tome što svakako može pomoći ljudima da unesu boju u prostor, ali ovo pravilo je takođe i ograničavajuće. Drugim rečima, ako vam više prija igra samo dve boje, onda neka tako izgleda vaš prostor, a ako se osećate komotnije s više boja i takav spoj oplemenjuje vaš prostor, onda zaboravite na ovo pravilo i dajte sebi oduška.

Dining table and chairs in modern open plan kitchen

Zastarelo pravilo broj 3: Svi elementi od drveta treba da se podudaraju.

Drveni komadi apsolutno ne moraju biti napravljeni od iste vrste drveta. Šta više, ako pratite ovo pravilo možete upasti u zamku da opremite potkrovlje tako da izgleda kao je sav nameštaj naručen iz kataloga – i to s one iste stranice. Drugi rizik kod ovakvog uređenja je što prostorija može izgledati i dosadno i jeftino – kad kažemo jeftino, ne mislimo na ekonomično opremanje, ovde je pridev upotrebljen da pojasni stil.  Takođe, ovo pravilo i ne treba da vas opterećuje, čak iako živite u potkrovlju u kom se vide grede. Jer, ut okrečene zidove, tapacirung i detalje, sve drvene obrade će poslužiti kao prilično neutralna pozadina u vašem potkrovlju.

beautiful modern attic interior 3d design concept. Realistic DOF effect