Upotreba jedne boje  u potkrovlju može pomoći u otvaranju prostora.

Pretvaranje potkrovlja u korisnu sobu pruža dragoceni životni prostor koji može služiti kao spavaća soba, igraonica, kancelarija ili teretana.

Ali budući da prostori potkrovlja obično pružaju nekoliko dizajnerskih izazova, poput nagnutih zidova i lošeg osvetljenja, način na koji odaberete da dekorišete prostor može značajno da utiče na njegovu udobnost i atraktivnost.

Bojenje zidova je obično prvi korak uređenja, pa je važno da to uradite pravilno kako biste osigurali idealno potkrovlje za vaš dom.

Ne zaboravite podlogu  – prajmer

Kada bojite zidove vašeg potkrovlja – ili bilo koju drugu prostoriju – primamljivo je požuriti sa projektom da biste došli do zabavnog dela dodavanja boja. Ali izuzetno je važno pripremiti zidove potkrovlja kako bi adekvatno prihvatili boju ako želite da obezbedite najbolje rezultate.

Gips karton ploče se često koriste za završnu obradu zidova potkrovlja, a ako preskočite temeljni premaz, materijal može apsorbovati boju neravnomerno, uzrokujući mrlje na zidovima i produžujući vreme farbanja. Prajmer takođe pomaže da se izgladi gruba tekstura zida i spojeva na završenom zidu tako da imate ravnu površinu za farbanje.

Ako u potkrovlju imate drvene zidne površine, umesto toga koristite alkidni temeljni premaz.

Odlučite se za samo jednu boju

U potkrovlju se obično nalaze neparni, nagibni ili kratki zidovi jer se nalaze neposredno ispod krova kuće. Zidovi potkrovlja definitivno mogu dati karakter prostoru.

Možda će vam se dopasti ideja da upotrebite drugačiju boju na svakom od zidova kako biste istakli svoj poseban oblik. Međutim, korišćenje više boja može zapravo vizuelno usitniti tavanski prostor i učiniti ga manjim.

Odabirom jedne nijanse za zidove i plafone sobe pomažete da se ona otvori tako da se čini vizuelno veća, a plafon izgleda višim. Ako želite da sobi unesete drugu boju, ofarbajte kalup u kontrastnu nijansu. U potkrovlju koje ima ravni zid, takođe možete da kreirate akcentni zid i da ga obojite u kontrastnu nijansu.

Odabir svijetle nijanse za kosine i zidove može pomoći da prostor izgleda veći i prostraniji.

Takođe će odraziti svetlost, što je korisno u tavanskoj sobi koja nema mnogo prozora i nedostaje joj prirodna svetlost. Bela je idealna opcija jer će vašem potkrovlju pružiti vedar, prozračan osećaj, ali krem ili bež nijansa deluje dobro ako ne želite previše sjajan izgled.

Izaberite ogovarajući stepen sjaja završne boje

Iako je odabir prave boje boje za potkrovlje ključan, izbor pravog finiša je takođe važan. Da biste zadržali svetlost, opredelite se za boju s blago reflektivnom površinom kako bi svetlost lakše odskakala po sobi.

Ali nemojte se zalagati za polusjajne ili sjajne boje koje su zapravo previše reflektujuće i naglašavaju svaku ogrebotinu, udubljenje ili druge nedostatke na vašim zidovima i na plafonu. Umesto toga, odaberite boju teksture ljuske jajeta ili satena. Obe nude mekani sjaj koji reflektuje svetlost i održava vašu sobu svetlom, ali nisu dovoljno sjajne da bi skrenule pažnju na oštećenja na zidovima vašeg potkrovlja ili plafona Za šareniji izgled isprobajte pastelne nijanse poput svetlo plave, zelene, žute ili breskve. Ako više volite smeli stil dizajna, isprobajte sjajno žutu, narandžastu ili ružičastu kako biste prostoru dodali toplinu i vedrinu.

Kako učiniti da konverzija potkrovlja izgleda veća

Pustite što više prirodne svetlosti unutra. Prirodno svetlo može učiniti čuda za mala potkrovlja, čineći ih da se osjećaju svetlo i prozračno uprkos veličini.

  • Koristite ogledala.
  • Koristite dnevni krevet.
  • Obojite plafon.
  • Postavite zidne police.
  • Odlučite se za pruge.

Izvor: roma.rs