Decenijama unazad ljudi se sele iz ruralnih krajeva i sve je veći broj stanovništva koji živi u gradskim sredinama. Ovo je veliki izazov za  infrastrukturu i iznalaženje novih rešenja za izgradnju funkcionalnih, udobnih, a prevashodno energetski efikasnih domova.

Samo u Evropi zgrade koriste preko 40% energije i emituju 37% ugljen dioksida što negativno utiče na zdravstveno stanje ljudi. Ako istraživanja i statistike pokazuju da previše vremena provodimo u zatvorenom prostoru i da  treba unaprediti prostor u kome živimo, šta možemo učiniti da osiguramo zdravo životno i radno okruženje?

Oslobodite se viška stvari

Predmeti koji nemaju svoju funkciju, odeća ili aparati koji se ne koriste, čine prostor manjim i skučenijim pa je potrebno skloniti i osloboditi se viška stvari koje nemaju namenu.

Time će životni i radni prostor postati mnogo prozračniji, uredniji i kako naučnici tvrde, uticaće i na bolje raspoloženje i efikasniji rad.

Više svetlosti i svežeg vazduha

Zatvoreni prostori sa kontrolisanom prirodnom ventilacijom imaju niži nivo CO2 u prostorijama, pa je konstantan priliv svežeg vazduha od velike važnosti.Optimalno korišćenje dnevne svetlosti može se osigurati, pre svega, kroz adekvatan i pametan raspored staklenih površina.

Kada su potkrovlja u pitanju, osim VELUX krovnih prozora, koji se mogu uklopiti u svaki prostor, svetlosni tuneli predstavljaju inovativno rešenje koja će obezbediti dovoljnu količinu svetlosti prostorijama koje nisu direktno pod kosim krovom (hodnici, kupatila..).

Umerena temperatura tokom cele godine

Pregrejane prostorije  tokom leta i nemogućnost da se postigne optimalno grejanje tokom zimskih dana je čest problem neefikasne izolacije ili neadekvatnih prozora ili vrata.

Ključno je da vremenski uslovi, bilo da su to visoke temperature ili sneg, grad i kiša, ostanu van životnog prostora. VELUX standard plus krovni prozori sa trostrukim staklom su dizajnirani tako da omoguće uštedu energije tokom cele godine.

U proseku samo 10 odsto svog svakodnevnog vremena odvajamo za boravak u prirodi, šetnji ili sportskim aktivnostima na otvorenom, dok ostatak provodimo u zatvorenom prostoru. Zato je jako važno životni i radni ambijent učiniti zdravim i ugodnim mestom za boravak.

Iskoristite veliku VELUX prolećnu akciju , zamenite stare krovne prozore, adaptirajte stari tavan i jednostavno uživajte u dodatnom prostoru.

Za besplatne konsultacije na teritoriji čitave Srbije pozovite VELUX stručnjake koji će vam pomoći da nađete najbolje rešenje za vaš prostor.