Recite kakav filozofski naslov 😊 Naravno, ma koliko višeznačan bio, ovaj naslov ukazuje na jedno konkretno rešenje, veoma realne i priznemne prirode – ako potkrovlje uopšte može biti smešteno u kontekst s bilo čime prizemnim.

U pitanju je ideja da se, uz pomoć jednog staklenog zida, koji je visok više od 3 metra, ovom malom potkrovlju omogući maksimalno uživanje u prirodnom svetlu.

Ovaj primer, iako deluje i originalno i neobično, svakako nije jedinstven slučaj – makar ne širom sveta. Ovakve moderne konstrukcije koje svakodnevno viđamo sve više, postaju sve atraktivnije rešenje mnogih stambenih jedinica. Naime, providni zidovi kojima je funkcija odvajanje prostorija, postaju zamena konvencionalnim zidovima koji imaju vrata, a namena im je vrlo jasna: proširuju vizuelni prostor i pre svega pomažu u osvetljenju čitavog prostora.

Ipak, savetujemo vam se pažljivo osvrnete na ovu ideju, pre nego što je pretvorite u realnost vašeg potkrovlja. Za početak, za razliku od konvencionalnog zida, ovaj ne daje ono što je potrebno svakom domu koji ima više od jednog stanara. Pogađate, u pitanju je privatnost. I, mada se često možemo zavarati da bi ovako nešto možda „moglo da prođe“ u stanovima u kojima žive parovi, da naglasimo, u pitnjau je varka! Svaka osoba ima potrebu za intimom, a u ovakvim scenarijima intime nema baš mnogo.

Drugi nedostatak ovog rešenja je taj što je zvučna izolacija lošija od zvučne izolacije koju nude konvencionlani pregradni zidovi – naravno, pod uslovom da su propisno izolovani i da se nije fušerilo na izolacionom materijalu.

Pored staklenog zida, ovo potkrvolje od 53 m² ima toliko drugih zanimljivosti i atrakcija da ćete gde god pogledate sigurno videti nešto što vam se dopada. Na primer, kuhinja u obliku slova U, sa tim predivnim, velikim krovnim prozorom koji čini sunčeve zrake dostupnim. Dnevna soba sa gredama koje ovom urbanom potkrovlju daju blagu aromu nostalgije, malo kupatilo, malo, ali skladno opremljeno…

Sve u svemu, potkrovlje koje osvaja lepotom i skladom i u kome bi se osoba koja živi sama veoma lepo snašla jer efekat kontinuiteta stvara modernu atmosferu mirnog izgleda pa nam se čini da smo otišli u neko potkrovlje u Njujorku ili Tokiju. U svakom drugom slučaju, falilo bi privatnosti: i vizuelne i zvučne 😊

Izvor: Delikatissen