Krenuli smo put Novog Sada da posetimo još jedno prelepo potkrovlje koje smo odabrali u okviru našeg konkursa Vaša potkrovlja; da malo popričamo sa vlasnicama o tome zašto su baš ovo potkrovlje odabrale da bude njihov dom i poklonimo im nagradni vaučer.

Pročitajte njihovu priču i, ukoliko i sami živite u potkrovlju, šaljite nam slike u FB inbox! Možda baš vas posetimo narednih meseci!

Moderna zgrada sa liftom, a u njoj – potkrovlje

U relativno novom novosadskom naselju Podbara nalazi se zgrada sa modernom kapijom i interfonom, a do samog vrha, liftom se stiže do potkrovlja u kom žive dve sestre, Vesna i Maja Vuković. Ugostile su nas sa osmehom i uz čaj i kolačiće ispričale nam priču o svom ženstvenom i ušuškanom potkrovlju.

Vesna i Maja žive zajedno otkad su se iz Beograda preselile u Novi Sad. Obe su zaposlene, a Maja se uskoro i udaje. No, to nije prepreka da i dalje o detaljima u njihovom potkrovlju brinu zajedno, udruženim kreativnim snagama.

Zašto baš potkrovlje?

Kada su odlučile da kupe zajednički stan, polazna tačka za potragu bila je činjenica da ne žele klasičan “kockasti” stan sa monotonim rasporedom prostorija i nameštaja. To je dosta olakšalo čitav proces pronalaženja idealnog doma za dve sestre, jer su odmah sa spiska eliminisani “obični” stanovi u novogradnji sa jednoličnim sobama.

Jedan od prvih stanova koje su obišle bilo je ovo potkrovlje, sada njihov ušuškani dom, i odmah su obe znale da je to to – dalje nisu ni tražile! Potkrovlje su videle u sivoj fazi, ali su odmah mogle da vizuelizuju kako bi to sve moglo da izgleda kada se radovi završe uz njihove sugestije.

Nakon kupovine stana u izgradnji, aktivno su ispratile svaku fazu radova, davale svoje predloge majstorima i na kraju dobile potkrovlje kakvo su oduvek želele, ne prepustivši ništa slučaju. Odmah su zamolile da se prošire otvori za krovne prozore, jer su dnevnu sobu zamislile sa obiljem svetla i predivnim pogledom na nebo.

Neobičan prostor sa puno svetla

Potkrovlje ima dnevnu sobu sa kuhinjom i prostranim šankom, spavaću sobu, kupatilo, hodnike i posebnu prostoriju sa walk-in ormanom. Mesta ima sasvim dovoljno da dve sestre mogu ugodno da žive zajedno.

Jedna od prvih ideja bila je da malu ostavu pretvore u nešto što su uvek želele da imaju – walk-in orman, koji je u celoj zgradi postao toliko popularan da sada i komšije od svojih ostava prave ormane po uzoru na Vesnin i Majin. Ovo je bilo idealno rešenje, jer nisu ljubiteljke velikih, običnih ormana koji guše prostor.

Inspiraciju za dekor i uređenje enterijera nalazile su uglavnom na društvenoj mreži Pinterest, i nisu želele da odmah opreme ceo stan gotovim nameštajem. Umesto toga, revnosno su prikupljale ideje i svaki detalj pažljivo osmišljavale zajedno, te jedno po jedno unosile u enterijer svog potkrovlja.

Pastelna dnevna soba sa kuhinjom

Centralna prostorija u potkrovlju je dnevna soba sa fantastičnim, velikim VELUX krovnim prozorima, oko koje se koncentrišu gotovo sve aktivnosti. Sve je u svetlim, pastelnim tonovima, oplemenjeno pokojim toplim detaljem. Odmah se oseti da je sve uredila ženska ruka od stila i ukusa.

Vesna i Maja uživaju u tome da u enterijeru ispoljavaju svoju kreativnost, a kažu da je za takve ljude potkrovlje idealan prostor, jer iziskuje stalno pronalaženje novih ideja i načina za maksimalno iskorišćenje, ali i odmerenost u pogledu količine stvari (veoma je važno da ne bude pretrpano).

Inspiracija sa Pinteresta pomogla je da dnevnu sobu opredele pastelne boje: lep kauč u bež nijansi, rustična komoda za TV, kao i fenomenalna floralna stilska fotelja. Kako bi uštedele u prostoru, masku za radijator su naručile da se napravi po meri, uz jedan praktičan dodatak – radnu ploču koja se po potrebi podiže i pretvara u radni sto.
Polica od gipsa, takođe napravljena po meri i uklopljena pod kosinom, osvaja na prvi pogled i najupečatljiviji je deo dnevne sobe. Ispunjena je uspomenama sa putovanja, kojima se sestre posebno raduju, ramovima i preslatkim detaljima.

Kuhinja je u sklopu dnevnog boravka, mala, ali savršeno iskorišćena elementima napravljenim po meri.

Praktičan detalj u kuhinji koji nas je oduševio je stalak za ređanje tanjira, ispod kog je posuda za ceđenje nakon pranja – spoj dva u jedan koji štedi prostor. Oprani tanjiri su odmah odloženi na mesto, a istovremeno se i suše.

Veliki šank, oko kog gosti najviše vole da se okupljaju, odlična je zamena za trpezarijski sto koji nisu želele, jer je za njihov ukus i specifičan prostor u potkrovlju suviše klasičan. U samom uglu šanka je kutak posvećen putovanju u Pariz, sa kog nose posebno lepe uspomene.

Prijatna mikroklima i leti i zimi

Kažu da je tokom leta veoma prijatno, jer je u krov stavljena velika debljina kamene vune, pa klima tokom letnjih dana radi samo po nekoliko sati. Zimi je toplo i ušuškano. Krov je pokriven crepom.

Svi krovni prozori, u dnevnoj i spavaćoj sobi, su VELUX. Vesni i Maji nedostaju samo roletne za totalno zamračenje, kako bi mogle da kontrolišu količinu svetlosti u potkrovlju.

Odlučile su da naš nagradni vaučer iskoriste za kupovinu baš ovih roletni.

Za sada na krovnim prozorima imaju folije, koje donekle ublažavaju sunčeve zrake, ali svesne su da je to loše rešenje, tako da jedva čekaju da folije zamene kvalitetnim roletnama. Čule su da postoje i VELUX spoljne mrežice koje značajno smanjuju toplotu, te planiraju da i njih uskoro nabave jer dolazi dugo, toplo leto.

Spavaća soba je svedena, sa francuskim krevetom. Za to što Vesna i Maja imaju klasičan krevet zaslužan je njihov tata, koji nije bio oduševljen njihovom kreativnom idejom da krevet naprave – od paleta 🙂

Upadljiv je i veliki luster sa perjem u hodniku, koji je zbunio i nasmejao električare koji su jednom bili da popravljaju grlo za sijalicu.

Prednosti, mane i predrasude o životu u potkrovlju

Kažu da su prednosti života u potkrovlju višestruke, a posebno u njihovom slučaju, jer je eliminisana jedna od osnovnih mana koja brine mnoge stanovnike viših spratova – nedostatak lifta. Njihova zgrada je jedna od retkih koja ima lift koji vodi do potkrovlja.

Za sestre je ovaj prostor idealan: ne samo da dopušta, već i zahteva kreativnost i stalno unapređivanje novim idejama; savršen za mlade ljude i ljubitelje umetnosti i dizajna enterijera.

Društvo obožava da se okuplja u njihovom stanu, jer je potkrovlje neobičan prostor, prijatan za opuštanje i uživanje.

Kao jedinu manu vide to što nemaju terasu, a obožavaju da ispijaju kafu na suncu. I još jedna stvar – mora se posebno voditi računa da prozori ne ostanu širom otvoreni kada je kišno i promenljivo vreme, jer lako dođe do barice na parketu.

Predrasuda o životu u potkrovlju u njihovom okruženju gotovo da nema uopšte. Prijatelji i porodica oduševljeni su ovim neobičnim stanom i vole da prate njihove ideje u daljem uređenju enterijera.

Naša saradnica Milica Stojanović dodeljuje nagradni vaučer Vesni i Maji