Dolazi leto, a vi, kao i svake godine, žalite što vaše potkrovlje nema terasu! Tačno je da nema većeg zadovoljstva od uživanja u otvorenom prostoru, ali ako to nije moguće, makar se ne morate odreći tog osećaja! Zato, šešir na glavu i pripremite limunadu! Danas ćemo vam dati ideju kako da u jednoj prostoriji vašeg potkrovlja (ili makar u jednom delu) stvorite duh terase. Da, znamo da nije isto improvizovati terasu i imati terasu, ali ako nema druge opcije, verujemo da je dobra i ova 🙂 

Izaberite pogodno mesto

Za početak, izaberite deo potkrovlja koji ima najviše svetla i više prozora ili čak ima krovnu kućicu. Idealno je da ovo mesto bude na neki način izolovano od ostatka enterijera. Ne mislimo da treba da ispraznite pola kuće zarad improvizacije terase, ali će vam dobro doći nešto poput zasebnog ugla. Možete dodatno obeležiti ovo područje tako što će pod i zid izgledati drugačije. U te svrhe vam može poslužiti tepih koji će izgledati kao tlo terase, a možete i da ukrasite zid tapetama sa botaničkim dezenom, kao što je, na primer, dezen fototapete Oxygen:

Koristite nameštaj koji se koristi za otvorene prostore

Ako želite da ovaj kutak izgleda kao da se nalazi napolju, izaberite nameštaj koji se koristi za terase. Birajte materijale kao što su drvo, trska, kovano gvožđe … I odaberite sofe ili fotelje sa velikim jastucima koji pozivaju na odmor. Takođe, dodatne poene će vam doneti neki komad nameštaja koji obično viđate samo na terasama: viseća mreža, ležaljka, viseća ljuljaška jaje…

Biljke i cveće: osnove terase

Biljke i cveće ne smeju da nedostaju i to u većoj količini nego u drugim delovima vašeg potkrovlja. Ovaj detalj će vam napraviti bitnu razliku, jer vaš um povezuje vegetaciju sa otvorenim prostorom. Takođe, da biste stvorili efekt bujne vegetacije, zalepite na zid tapetu koja prenosi sliku bujne vegetacije.

Detalji koji asociraju na svež vazduh

Ako se već “igrate” terase u potkrovlju, ne smete zaboraviti sitne detalje koji ukrašavaju terasu. Girlanda sijalica, korpe od slame, slamnati šeširi, glinene saksije, lampiončići sa svećama … Čak možete staviti na stolicu i ćebe da se ogrnete noću! Možete poređati sveće sa vašim omiljenim mirisima, ali vodite računa da ti mirisi podsećaju na prirodu. Naravno da ste već i sami pomislili kako bi vam neko eterično ulje fino upotpunilo užitak, tako da nema potrebe da vam i to napominjemo.

 

Simulacija terase u vašem potkrovlju je jednostavnija nego što mislite. Važno je samo da imate raspoloživ prostor u kome možete uživati, malo mašte i malo kreativnosti.


Izvor: Aticoloft.esFotografije: Pinterest