Kad god poželimo da nešto promenimo u svom domu, suočavamo se sa problemom – koje materijale odabrati od izobilja mogućnosti koje se nude online, u radnjama, na stovarištima?

Da li verovati prodavcu, majstoru ili – sebi?

Jedna od ideja Mog potkrovlja jeste da vas, naše čitaoce, potkujemo znanjem o najboljim materijalima koje treba upotrebljavati u potkrovlju, kako biste, u trenutku kada odlučite da se bavite njegovim sređivanjem – bili sasvim sigurni u ono što vam je potrebno.

Jedna od najvažnijih komponenti za kvalitetan život u potkrovlju je njegova izolacija. Međutim, šta je to na osnovu čega ćete znati da ste odabrali dobar materijal? Za vas smo napravili vodič – mini “ček listu” – 5 stvari koje izolacioni materijal treba da zadovolji da bi se našao u vašem potkrovlju:

1. Odlične toplotne karakteristike

Osnovna funkcija izolacionog materijala je da vaš prostor zimi zaštiti od hladnoće, a leti od vrućine, tj. da što manje provodi toplotu. Ova karakteristika materijala zove se upravo toplotna provodljivost i obeleževa se simbolom lambda – ʎ. Upamtite pravilo – što manja lambda vrednost, to je izolacioni materijal bolji!

O kojim lambda vrednostima se zapravo radi? Moje potkrovlje preporučuje kamenu mineralnu vunu NaturBoard FIT PLUS između rogova, ʎ = 0,037 i staklenu mineralnu vunu Unifit 035 ispod rogova, koja i u svom imenu ima izraženu lambda vrednost = 0,035.

Etiketa proizvoda Unifit 035 koja se nalazi na svakoj rolni

2. Negoriv materijal

Potkrovlja nažalost veoma često pune stranice crne hronike kao mesta gde se dešavaju požari. Vatra lako zahvata drvenu krovnu konstrukciju i brzo se širi, ostavljajući iza sebe ogromnu štetu a veoma često i žrtve. Da li ste znali da polovina žrtava požara strada od vatre, a polovina udisanjem toksičnih gasova koje emituju materijali koji gore? Zato se u potkrovlju bez izuzetka moraju koristiti negorivi izolacioni materijali. Kamena i staklena mineralna vuna Knauf Insulation su materijali sa oznakom A1 – to je najviša oznaka prema evropskim standardima koja potvrđuje da kamena i staklena vuna:

a) u slučaju požara ne gore i ne doprinese njegovom širenju (dakle, drvena greda može da izgori, ali ne i mineralna vuna koja će usporiti širenje požara i omogućiti bezbednu evakuaciju)

b) u slučaju požara ne emituju nikakve gasove tako da nema opasnosti od trovanja


Požar u potkrovlju stambene zgrade. Izvor: lajkovacnadlanu.rs

3. Prirodni materijal

Kao što vodite računa o materijalima koje oblačite na sebe, da budu prirodni i prijatni – tako treba voditi računa i o materijalima koje stavljate u svoj stambeni prostor. Zagađenost vazduha i okoline, te okruženost veštačkim materijalima su poslednjih godina dostigli vrhunac – krajnje je vreme da preduzmemo nešto, a to uvek kreće tako što polazimo od sebe i svog dvorišta, da ne kažemo svog potkrovlja 🙂

Mineralne vune Knauf Insulation nastaju od materijala kojih u prirodi ima u izobilju – kamena i peska. U potpunosti se mogu reciklirati i apsolutno su prihvatljivi za čoveka i životnu sredinu.

*Bonus: vune koje Moje potkrovlje preporučuje za upotrebu u potkrovlju su napravljene uz pomoć jedinstvene ECOSE tehnologije – vezivo u njima je na bazi prirodnih materijala. Prepoznaćete ih po prirodnoj, braon boji i kao takve su jedinstvene na našem tržištu!


Knauf Insulation kamena i staklena vuna sa ECOSE tehnologijom

Zašto je ovo važno za vas? Zato što su, zahvaljujući ECOSE tehnologiji, ove vune nagrađene sertifikatom Eurofins Goldza kvalitet unutrašnjeg vazduha. U prevodu – mineralne vune sa ECOSE tehnologijom ne emituju štetne emisije u prostor, a to nam je danas od presudnog značaja, imajući u vidu koliko vremena provodimo u kući – više nego ikada pre!

4. Materijal koji diše

Kako bi vazduh u našem potkrovlju bio zdrav za život, potrebno je da taj prostor bude ventilisan i da diše – para iz unutrašnjosti koja se neminovno stvara disanjem, kuvanjem, tuširanjem, pranjem i sušenjem veša – mora nesmetano da odlazi van. Zato zidovi i krov moraju biti izolovani paropropusnim materijalima, kao što su kamena i staklena vuna.

Tajna paropropusnosti ovih materijala krije se u njihovoj vlaknastoj strukturi koja omogućava da para prolazi kroz njih.

Za razliku od kamene i staklene vune, materijali veštačkog porekla (recimo EPS – stiropor i XPS – stirodur koji su na bazi naftnih derivata) nisu paropropusni!

Struktura kamene mineralne vune pod mikroskopom

5. Odnos cena – kvalitet

Knauf Insulation kamena i staklena vuna pružaju:

  • toplotni komfor i zimi i leti
  • zaštitu od požara
  • zaštitu od buke
  • paropropusnost zidova i krova
  • dugovečnost materijala
  • Ecose tehnologiju – kvalitetan vazduh unutar prostorija

Jasno je da Knauf Insulation kamena i staklena vuna nisu najjeftiniji materijali na tržištu. Zbog svega gore navedenog ne mogu ni biti jer samo ovi materijali vam sve gore navedene karakteristike nude na jednom mestu.

Pre nego što se opredelite za materijal, podsetite se ove ček-liste i zapamtite:

Izolacija se radi jednom u životu i uradite je kako treba,
jer vi i vaše potkrovlje to zaslužujete!