Iako je tek početak proleća i ove niske temperature ne daju da mislimo o toploti, istina je jedna: dolaze nam topli dani – možda nas čak ni vreline neće zaobići – pa je red da pripremimo naša potkrovlja na letnje temperature. Naravno, kada ovo kažemo, mislimo na završne radove, ali i na nešto zahtevnije zadatke, tipa izolacija krova, koja podrazumeva i toplotnu i zvučnu hidro izolaciju.

No, ovom prilikom se nećemo baviti temom toplotne izolacije, već ćemo sa vama podeliti savete koje možete primeniti bez specijalnih priprema. Što se prostorija tiče, fokus će nam biti na spavaćoj sobi, s ti što većinu ovih saveta možete primeniti i na ostale delove svog potkrovlja.

Počnimo!

1.Ugradite LED svetla

LED sijalice su dobro rešenje jer emituju manje toplote, a potkrovlje u julu (na primer) je toliko toplo da i četvrt stepena razlike čine da se ukućani osećaju zahvalno. Pored smanjene potrošnje energije koja rezultira manjom toplotom, LED sijalice će se pokazati kao ekonomičnije rešenje osvetljenja.

2.Podesite temperaturu u sobi

Ako imate klima uređaj, a verujemo da ga svako potkrovlje ima, preporučuje se da ga držite na 22º. Kako se vlažnost povećava, biće potrebno da smanjite temperaturu da bi se održao isti osećaj toplote. Naravno, imajte na umu da razlika sa spoljnom temperaturom veća od 12 ° C nije zdrava i svaki stepen koji smanji temperaturu troši 8% više energije.

3.Koristite svetle i hladne boje

Ako vam je vreme da krečite spavaću sobu, osvežite je nekom hladnom bojom. Zidovi u belim ili nežnim nijansama hladnih boja, poput zelene ili plave, stvoriće osećaj smirenosti i spokoja, a vi ćete imati osećaj da je u vašoj spavaćoj sobi svežiji vazduh. Verujemo da s ovom idejom ne možete da omašite, jer ne postoji osoba kojoj se ne sviđa ili plava ili zelena boja. Naravno, birajte pastelne tonove jer su nežniji i videćete da se nećete pokajati.

4.Koristite letnju posteljinu

Idealno je da vam posteljina bude od prirodnih tkanina, poput pamuka, lana… Razlog je taj što, između ostalog, ove tkanine letnje znojenje čine manje dramatičnim jer upijanju znoj, koji kasnije lakše iz njih isparava te tako one pomažu u regulaciji telesne temperature.

5.Elektronski uređaji na OFF

Ako je spavaća soba ujedno i vaša radna soba, pre spavanja isključite računar, štampač, ruter i sve ostale uređaje koji mogu doprineti povećanju temperature. Naravno, uređaje gasite makar sat vremena pre spavanja, ali ovo pravilo važi i leti i zimi i nema veze isključivo sa temperaturom u sobi, nego sa opštim zdravstvenim stanjem.

6.Roletne su obavezne

Ako nemate roletne, nemojte časiti časa – ugradite ih! VELUX nudi bogat asortiman unutreašnjih ispoljašnjih roletni koje vam mogu pomoći u ublažavanju priliva svetlosti, a samim tim i u regulisanju temeprature u sobi. Pritom, imate u ponudi razne boje, što je svakako važan faktor prilikom donošenja odluke.

7.Provetravanje sobe je neophodno

Rano ujutru, otvorite prozore i pustite koliko toliko svež vazduh da uđe u vašu spavaću sobu. Ako živite u gradu, ili u delu grada u kome je gust saobraćaj, preporučljivo je da provetravate sobu pre nego što krene gradska vreva. Za one koji žive van gradske zone, situacija je malo lakša, pa mogu da se opuste i da im jedini kriterijum zatvaranja prozora bude temperatura vazduha 😊