Nikako nam nije namera da izigravamo sanitarnu inspekciju, verujemo da je to i neukusno i nevaspitano. Ali nam jeste namera da vas podsećamo na neke stvari koje bismo, da nam nije naših internih podsetnika, i sami zaboravili.

A pošto je proleće tu, praktično pred vratima, možda bi bilo dobro da se zapitamo koliko često čistimo sledeće stvari i da, ako to ne činimo često, ovo prolećno čišćenje započnemo (ili završimo) baš čišćenjem ovih mesta.

Počnimo:

1.Frižider

Imajući u vidu u koje nam svrhe služi, savet je da frižider čistimo jednom mesečno. A, eto, izgleda da ga se retko sećamo kada dođe vreme za se pozabavimo higijenom potkrovlja. Zato ga imajte u vidu sledeći put kada uzmete krpu u ruke. I gledajte da ga očistite sodom bikarbonom ili sirćetom jer ti prirodni preparati neće štetiti ni kvalitetu vazduha, niti vašem zdravlju.

2.Aspirator

Još jedno mesto koje, namerno ili slučajno, preskačemo prilikom čišćenja. A trebalo bi ga se setiti, ako ni zbog čega drugog, a to makar jer skuplja masnoću po sebi. Ponovo vam predlažemo neko prirodno sredstvo za otklanjanje masnoća, uključujući i već pomenuto sirće. Takođe, savetujemo vam da pre nego što počnete da čistite aspirator, napravite mešavinu vode i limunovog soka koju ćete pustiti da vri dok je aspirator uključen – videćete, ovo će vam znatno olakšati dalji postupak odmašćivanja.

3.Ostava

Bilo da u potkrovlju imate samo par polica koje vam služe kao ostava, bilo da ste među malobrojnim srećnicima koji imaju na raspolaganju čitavu prostoriju u te svrhe, važno je da vodite računa o čistoći ove zone. Zato, prilikom sledećeg čišćenja, posvetite se upravo ostavi. Takođe, da biste je održavali urednom, najbolje je da svaki put kad se vratite iz nabavke, pre nego što ostavite kupljene stvari, proverite da li su sve namirnice koje stoje u ostavi u roku trajanja. Tako ćete izbeći mogućnost da gomilate bajatu hranu – a verujte, to se ne dešava retko 😊

4.Mašina za pranje veša

Da bi se izbeglo stvaranje buđi i raznih patogenih čestica, savet je da čistimo mašinu na 3 meseca. I to detaljno! A to podrazumeva čišćenje spolja i iznutra: od pregrada za deterdžent, do bubnja i gume.

5.Pločice

Bilo da su u pitanju kuhinjske, bilo kupatilske, pločice nam neretko promaknu. A ne bi trebalo, jer prve sakupljaju i prljavštinu i masnoće od kuvanja, a druge, bez obzira što je kupatilo mesto koje nama služi da održavamo higijenu, ipak skupljaju prljavštinu. Pritom, imajte u vidu da u kupatilu ima mnogo vlage i toplote, što ga čini idealnim mestom za kojekakve bakterije. Zato, čistite pločice kupatila makar jednom mesečno, a kuhinjske na svaka 2 do 3 meseca.

6.Dušek

Za dobar i zdrav san neophodno je da spavamo na čistom dušeku. Zato, ne zaboravite da održavate higijenu dušeka. Kako ćete to učiniti? Za početak, nemojte nameštati krevet čim iz njega ustanete. Ostavite ga nekoliko minuta u neredu da bi se posteljina osušila od vlage koju je vaše telo neminovno proizvelo u toku noći. Zatim, ako ikako možete, iznesite dušek na vazduh da se proluftira. Takođe, očistite ga sodom bikarbonom tako što ćete je posuti po dušeku, ostaviti da deluje neko vreme, a zatim je usisati.

7.Cipelarnik

Eto, priznajte i sami, koliko često ga se setite! Bilo bi zgodno da vaš odgovor bude svakog drugog meseca, i to podrazumeva da izvučete svu obuću napolje i detaljno očistite prostor u kome se ona nalazi. Dodatno, važno je da obuću ne stavljate u cipelarnik čim se izujete, nego da je pustite da se oslobodi „uticaja“ vaših stopala pa tek onda da je spakujete u zatvoren prostor.

8.Police za knjige

Neki ljudi nikad ne čiste ovaj prostor. A trebalo bi makar jednom godišnje da izvadimo sve knjige, stresemo prašinu s njih i da detaljno prebrišemo našu kućnu bibilioteku. Jer, pored toga što je lepa, ona je ipak i leglo prašine – naravno, ako dopustimo da to bude.

9.Visoki delovi ormara

Znamo da ponekad nije lako da dosegnemo do tih delova, ali je ipak neophodno. Dakle, za ormare važi ista istina kao i za biblioteke: pravo su leglo prašine i potrebno je da im se posvetimo makar jednom godišnje. Ako vam je teško da dohvatite površine krpom, koristite praška.

10.Tepisi i tapacirung nameštaja

Okej, jasno nam je da ne možemo da ih perkamo svaki čas, ali možemo da ih luftiramo na balkonu ili prozoru, kao što ih možemo redovno usisavati. Dodatno, kada pričamo o nameštaju za sedenje, protresite jastučiće s vremena na vreme, čisto da kroz njih procirkuliše vazduh 😊

Izvor:

Clara