Život u potkrovlju ima mnoge prednosti. Iz tog razloga, zajedno sa prizemljem koje ima dvorište, pripada skupini nekretnina koje se obično izdaju ili prodaju čim se daju u oglase. Svako potkrovlje je priča za sebe, ali bez obzira na razlike, postoje osobine koje su zajedničke svim stanovima pod krovom. Evo šta bismo mi naveli da su istaknute prednosti svakog uređenog potkrovlja:

Nude bolji pogled od svih ostalih spratova zgrade

Prednost što se nalazi na najvišem spratu zgrade (posebno ako je visoka) je odsustvo vizuelnih prepreka. Iz tog razloga, potkrovlja generalno nude bolji pogled od ostalih stanova koji se nalaze na nižim spratovima (osim ako nemate drugu visoku zgradu ispred sebe).

Veoma svetao prostor

Prednost boravka na najvišem spratu ogleda se i u činjenici da je to dom koji uživa u najprirodnijem svetlu tokom celog dana. Ovo svetlo pruža osećaj prostranosti u prostorijama, olakšava dekoraciju i smanjuje upotrebu za veštačkim osvetljenjem. Još jedna prednost potkrovlja je to što su obično otvoreni prema spolja kroz velike prozore i terase, što pogoduje toj većoj svetlosti.

Bogatiji život na otvorenom

Nemaju sva potkrovlja terase, iako je vrlo uobičajeno da ih imaju ili čak imaju nekoliko. Poželjno je da terasa ima izlaz iz dnevnog boravka. Zahvaljujući ovom privatnom otvorenom prostoru, stanari mogu mnogo vremena da provedu napolju i da ukrase prostor biljkama, ležaljkama, mrežama za ljuljanje itd.

Veća intimnost i privatnost

Iako mnoga prizemlja imaju i terasu ili dvorište, prednost potkrovlja je što njegov spoljašnji prostor nudi intimnost i privatnost, a to je nešto što se ne viđa u prizemlju. Samo komšija iz druge zgrade, slične visine, može osujetiti privatnost potkrovlja, a i to se, na primer, lako može izbeći uz pomoć kućnih biljaka. Na terasi potkrovlja mnogo je lakše biti zaštićen od znatiželjnih očiju, što je prava privilegija ako živite u velikom gradu.

Tišina

To što nemaju komšije iznad sebe, dozvoljava potkrovljima da budu mirniji domovi, što je obično naglašeno jer na višim spratovima ima i manje komšija. Osim toga, budući da su potkrovlja ipak najudaljenija od zemlje, buka koju izaziva ulica je za nijansu prigušenija.

Ekskluzivnost

Potkrovlja su u gradovima retko prisutan “fenomen”, što ih čini ekskluzivnim nekretninama. Imati potkrovlje, danas ukazuje na određenu notu modernog životnog stila, a to se dopada mnogim stanarima – neročito mlađim osobama.

Dobra investicija

Iz istog razloga za koji smo rekli da su potkrovlja ekskluzivni stambeni prostori, možemo reći da su odlična investicija. Njihova oskudna ponuda uvek održava njihovu potražnju u porastu, čineći ih poželjnim i lakim za prodaju nekretnina. Kao investicija, potkrovlje je mudar izbor.

Inače, potkrovlje koje ste imali prilike da upoznate u priloženim fotografijama, makar što se nas tiče, ima sve osobine koje su navedene kao prednosti potkrovlja. Verujemo da se niko ne bi požalio na život u jednom ovakvom prostoru. Takođe se nadamo da je možda i vas inspirisalo da napravite neku promenu u svom potkrovlju i da tako sebi stvorite još prijatniji ambijent za život.

Izvor: Jurnal de Design Interior