Možda će neki od vas pomisliti kako je ovakav naslov preteran, a možda će neki pomisliti kako je sam blog besmislen, budući da valjda svi znamo šta je potrebno da naš dom bude zdravo mesto za život. Iznenadili biste se kada bismo vam rekli da nemali broj ljudi živi u nezdravom ambijentu, a ima mogućnost da makar nešto u njemu promeni.

Evo koji faktori predstavljaju osnovne uslove za zdravlje doma, a mogu se promeniti:

1.Zdrav vazduh

Vazduh koji udišemo čini osnovu života. Nažalost, o kvalitetu vazduha ne možemo s osmehom govoriti, tim više što smo upravo mi, ljudi, glavni odgovorni za ovakvo stanje. Dok se čovečanstvo ne dozove pameti i dok ponovo ne počnemo da brinemo o zdravlju planete, vi možete da pribegnete delimičnom rešenju u vidu prečišćivača vazduha. Ovo je naročito važno pomoćno sredstvo ako je neko od ukućana osetljivih respiratornih organa.

2.Kvalitetna voda

Da bez vode nema života, znate isto koliko i mi. Koliko se brinemo o vodama, to je druga tema. Generalno, kvalitet vode za piće u Srbiji je dobar. Razlikuje se tvrdoća, u zavisnosti od dela države, ali možemo reći da smo (još uvek) među malobrojnim srećnicima koji mogu da piju vodu iz česme. Ako vam česmovača nije dovoljna, a ne želite da pijete flaširanu vodu, savetujemo vam da kupite filter te tako pribegnete srednjem rešenju.

3.Prirodno i veštačko svetlo

Obraćamo pažnju na plavo svetlo ekrana mobilnih telefona, računara ili TV-a, a mnogi nisu primetili da je svetlo u njihovoj kući jako hladno. Nakon što smo sate proveli u kancelariji sa hladnim svetlom, stižemo kući i potrebno nam je toplije svetlo koje više liči na sunčevu svetlost. Kad smo već kod sunčeve svetlosti, ako svoje potkrovlje osposobimo da prima prirodnu svetlost, obezbedićemo sebi uravnotežene cirkadijalne ritmove, a samim tim i dobar odmor. Takođe, važno je da napomenemo da je svetlost jednako važna kao i tama, naročito zato što znamo da potkrovlja često plivaju u svetlosti. Drugim rečima, zamračite prostoriju u kojoj se odmarate, VELUX roletne će vam biti sjajne saveznice u tom zadatku.

4.Izolacija

Svi se slažemo oko toga koliko je dobra izolacija važna ako želimo da izbegnemo zagađenje bukom u gradovima ili da bi se izbeglo nepotrebno trošenje energije pri grejanju ili hlađenju potkrovlja, ali retko ko zaista vodi računa o svim aspektima izolacije. Recimo, kada je u pitanju hidro izolacija, reći ćemo vam da je ona preduslov da u vašem potkrovlju ne bude vlage. A samo dom bez vlage je zdrav dom.

5.Zelene zone

Dobro, ne mislimo da od svog potkrovlja napravite botaničku baštu, ali vas podsećamo da kuća bez zelenila ne zadovoljava kriterijume zdravog doma. Zato, čak i ako niste ljubitelji biljaka, makar unesite u kuhinju neku saksiju začinskog bilja – ako ništa drugo, tako ćete imati ukusniju hranu.


Do sledećeg bloga, pozdravljamo vas uz slogan: U zdravom potkrovlju zdrav duh!