Ovaj mali stan, koji ćete videti u nastavku, bio je spavaća soba u potkrovlju. Sve dok mlada vlasnica nije odlučila da se osamostali i prostor u kome će živeti učini većim i funkcionalnijim. Tako je nastalo ovo, danas kompletno opremljeno, potkrovlje.

Dakle, prvi korak je bila odluka mlade devojke da se osamostali, ali kako sama odluka nije dovoljna da bi se ostvario cilj, evo šta je vlasnica stana učinila:

1.Promena koncepta

Vlasnica ovog potkrovlja je angažovala arhitektu koji je, kao prvi korak, predložio rušenje spuštenih plafona i otvaranje potkrovlja ka gredama. Na taj način, potkrovlje je dobilo visinu, a pošto su grede, kao i čitav stan, ofarbane belom farbom, dobio je i na svetlosti.

2.Staklena pregrada

Sledeći korak je bio napraviti pregradu koja je visoka jedan metar, na koju je postavljeno staklo koje odvaja dnevni boravak-kuhinju-kancelariju od spavaće sobe. Na taj način, potkrovlje je dobilo posebne prostorije, a zadržalo dobar deo količine svetlosti koja neometano cirkuliše kroz prostor.


3.Iskorišćena kuhinja

Zahvaljujući gore pomenutoj staklenoj pregradi, pojačan je efekat svetlosti i u kuhinji koja, pored toga što služi kao kuhinja, ima i funkciju radnog prostora. Boja koja dominira u ovoj prostoriji nije slučajan izbor, budući da je ideja sve vreme da se pojača prisutsvo svetlosti u potkrovlju.

4.Dnevni boravak

Dnevni boravak je zapravo dnevna zona jer se direktno nastavlja na kuhinju. Obe funkcionalne zone ukupno zauzimaju površinu od 16 metara kvadratnih i obe su opremljene nameštajem po meri. Na taj način se iz ovog potkrovlja izvukao maksimum iz svakog milimetra.

5.Spavaća soba i kupatilo

U spavaćoj sobi se nalazi veliki krevet, garderober po meri, i pogodite: kupatilo. Ovo je, pored toga što je moderno, i veoma praktično rešenje, budući da vlasnica stana živi sama. Naravno, nisu svi delovi kupatila jednako i direktno povezani sa spavaćom sobom. To je slučaj samo sa lavaboom, a WC I tuš zone su odvojene pregradnim zidom od sobe, a međusobno staklenim vratima od tuš kabine.


Što se tiče dekorativnih detalja, jedva da ih ima u ovom potkrovlju. Čak i ovi postojeći imaju neku praktičnu ulogu u prostoru. Ovakav pristup je više negó logičan, budući da 32 m² nisu velika površina i treba prostorom raspolagati mudro.

Kako se vama dopalo ovo potkrovlje? Da li vam se svidela neka ideja? Pišite nam u komentarima – radujemo im se!

Izvor: El Mueble