Zima je verovatno najugodnije godišnje doba od svih. To je doba godine kada se povlačimo u zatvoreni prostor, tražeći udobnost i utehu od hladnih temperatura napolju. Ali da biste istinski uživali u zimskoj zemlji čuda, neophodno je pripremiti svoj dom za hladnu sezonu. U ovom blogu podelićemo nekoliko saveta koji ne samo da će vaš dom održavati udobnim, već i uštedeti novac na računima za grejanje.

Pre nego što zaronimo u srž pripreme za zimu, hajde da pokrijemo neke opšte savete kako bismo postavili scenu za prijatnu sezonu:

Održavanje sistema grejanja

Zakažite profesionalnu inspekciju peći ili drugog sistema grejanja kako biste bili sigurni da radi efikasno i redovno menjajte vazdušne filtere kako biste održali dobar kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

Provera kamina

Ako imate kamin, odnesite ga na pregled i čišćenje kako biste osigurali bezbedan i efikasan rad.

Potrepštine za zimu

Ne zaboravite da nabavite osnovne zimske potrepštine kao što su so za led, topla ćebad i udobne stvari za kauč.

Korišćenje plafonskih ventilatora zimi

Prebacite svoje plafonske ventilatore da se okreću u smeru kazaljke na satu malom brzinom kako biste pomogli da se topli vazduh ravnomerno distribuira po vašim prostorijama. Sada, hajde da pređemo na srž priprema za zimu!

Krovni prozori

Krovni prozori su jedinstveni element potkrovlja koji imaju mnogi domovi, donoseći dodatno prirodno svetlo i osećaj prostranosti u vaše životne prostore. Evo kako da ih pripremite za hladne mesece:

Provera curenja

Proverite da li ima znakova curenja oko vaših krovnih prozora. Sve praznine ili pukotine treba zapečatiti kako bi se sprečila promaja. Ako su vaši prozori u lošem stanju, još uvek nije kasno da ih promenite: profesionalac može da promeni vaše VELUX krovne prozore za manje od jednog dana.

Unapredite dom sa termo roletnama

Ovde dolazi do izražaja naš tajni savet. Postavljanje VELUX termo roletne FHC – harmonika roletna za izolaciju i zamračivanje na vaše krovne prozore ne samo da daje dodir udobnosti, već i daje dodatni sloj izolacije. Ne zaboravite da ih ostavite otvorene tokom dana kako bi sunčeva toplota preplavila vaš prostor, a noću ih zatvorite kako biste zadržali hladnoću napolju.

Krov

Dobro održavan krov je ključ zimskog komfora. Evo kako da osigurate da vaš krov odgovara zadatku:

Očistite oluke

Uklonite lišće i ostatke sa vaših oluka da sprečite ledene brane i oštećenje od vode na vašem krovu.

Proverite oštećenja

Potražite oštećene ili nedostajuće šindre i zamenite ih po potrebi kako biste sprečili curenje.

Dodatna izolacija

Ako vaše potkrovlje nije adekvatno izolovano, razmislite o dodavanju dodatne izolacije. Dobro izolovano potkrovlje pomaže da vaš dom bude topliji i smanjuje troškove grejanja.

Zima je sezona za opuštanje, razmišljanje i toplinu. Prateći ove savete i fokusirajući se na ključne oblasti kao što su krovni prozori, krovovi i tavani, možete stvoriti udobno utočište u svom domu. I ne zaboravite na magiju roletni koje poboljšavaju izolaciju; oni ne samo da poboljšavaju vašu zimsku izolaciju, već i dozvoljavaju sunčevoj toploti da ispuni vaš prostor tokom dana. Dakle, pažljivo pripremite svoj dom, prihvatite sezonu i uživajte u udobnosti zime sa stilom!