Projekat Moje potkrovlje postoji gotovo šest godina. Za to vreme imali smo priliku da vidimo, uživo ili preko fotografija i videa koje smo dobijali, mnoge kuće i stanove u kojima je rađena adaptacija potkrovlja i postavljana izolacija u kosi krov. Varijacija je beskonačno, svaki slučaj je specifičan, kao što je i svako potkrovlje priča za sebe.

Neko ima dovoljno i prostora i novca, pa stavi ceo preporučeni LDS sistem (kombinacija kamene i staklene vune i dve folije), neko stavi jednu foliju i kamenu vunu, drugi stavi samo staklenu vunu… Svako prema svojim potrebama i to je potpuno u redu – sve dok vam to rešenje donosi željene benefite.

Imali smo, međutim (srećom ne prečesto), i priliku da vidimo da se u potkrovlje, kao izolacija, stavljaju pojedini materijali kojima tu nije mesto – razne varijacije veštačkih materijala na bazi plastičnih masa. Nekada je ovo preporuka majstora (!), nekada je samo dostupnije rešenje (često čak nije ni jeftinije, kao što biste očekivali), a najčešće je neobaveštenost, kako majstora, tako i vlasnika objekta.

Šta god da je u pitanju, u nastavku ćemo vam još jednom objasniti zašto su mineralne vune jedini pravi izbor za vaše potkrovlje.

1. Trajno rešenje.

Da li znate da se u letnjim mesecima u krovu može razviti  temperatura i do 80°C (kod limenih krovova i preko 100°C)?

Kamena i staklena mineralna vuna su postojani materijali, čiji se oblik i dimenzije ne menjaju pod uticajem visokih temperatura. Svaki neadekvatan materijal će na ovim temperaturama početi da se topi! Ako u svom krovu imate izolaciju koja nije mineralna vuna – proverite nakon jednog vrelog leta da li i dalje postoji.

Dodatno: mineralne vune su otporne na hemikalije i mikroorganizme. Iznad svega, dugovečne su! Trajaće vam koliko vam traje i objekat, a nakon toga se mogu reciklirati. Šta više poželeti od jednog građevinskog materijala.

2. Toplotna stabilnost leti.

Kada govorimo o toplotnoj izolaciji, uvek prvo pomislimo na zimu i izolaciju od hladnoće. Međutim, oni koji žive u neizolovanom ili neadekvatno izolovanom potkrovlju (vidi pod 1), vrlo dobro znaju kakav ’pakao’ zna da bude boravak u takvom potkrovlju leti.

E, tu na scenu stupa kamena mineralna vuna, koju s razlogom preporučujemo za postavljanje između rogova. Zbog svoje veće gustine, kamena vuna se teže zagreva, duže čuva toplotu i dosta kasnije je otpušta u unutrašnji prostor od drugih termoizolacionih materijala, sprečavajući pregrevanje životnog prostora i održavajući prijatnu temperaturu.

Ako se pitate: ’A šta je sa staklenom mineralnom vunom?’ – ona se ponaša slično kao i kamena, s tim da ima malo manju gustinu, pa je naša prva preporuka za poziciju između rogova ipak – kamena vuna.

3. Bolji kvalitet vazduha.

I kamena i staklena vuna su mineralne vune, jer su sirovine od kojih se dobijaju (kamen vulkanskog porekla, pesak i stakleni krš), zapravo minerali.

Dodatno: Knauf Insulation mineralne vune za potkrovlje su proizvedene u jedinstvenoj i patentiranoj ECOSE tehnologiji, baziranoj na biorazgradivim materijama. Šta to znači za vas? Ova tehnologija je Knauf Insulation-u donela brojna priznanja širom sveta, ali smo najponosniji na Eurofins Gold sertifikat – dokaz da prostor u koji su ugrađene naše mineralne vune ima visok kvalitet unutrašnjeg vazduha!

U prevodu – mineralne vune sa Ecose tehnologijom ne emituju štetne emisije u prostor (kao što to nažalost rade gotovo sve stvari koje nas okružuju – nameštaj i tepisi pre svega – onaj karakteristični ’miris novih stvari’ – je zapravo formaldehid, ne baš prijateljsko isparenje).

Zato, sa braon mineralnim vunama u krovu (a jedino su vune sa ECOSE tehnologijom braon, jer nemaju dodate veštačke boje) ste potpuno mirni kada je kvalitet vazduha u unutrašnjosti u pitanju.

4. Potkrovlje diše.

Iskoristićemo mnogo puta pominjanu asocijaciju – kako se osećate kada na sebi imate stvar od pamuka ili vune, a kako kada ste u sintetičkoj majici ili kabanici? E, baš isto važi i za vašu kuću – pored osnovne funkcije, da nam ne bude ni prehladno ni prevruće, i odeća i izolacija moraju da dišu, tj. da nam omogućavaju disanje.

Zašto je to važno za kuću?

Da li znate da čovek u toku dana proizvede 400ml vodene pare – samo disanjem? Pa to pomnožite sa brojem članova porodice. A gde su kuvanje, tuširanje, sušenje veša? I sva ta voda mora negde da izađe, zar ne? Jer ako ne izađe, ulazimo u začarani krug: kondenzacija, vlaga, buđ i gljivice, fleke, kašalj, alergije, astma i bronhitis…

I kamena i staklena vuna su vlaknasti, paropropusni materijali – omogućavaju da vodena para nesmetano, i bez rizika od kondenzacije, izađe iz unutrašnjeg prostora. Ovo važi i za vunu u krovu i za vunu na fasadi. A da, kakvu izolaciju imate na fasadi?

5. Fleksibilnost.

Kamena i staklena vuna su fleksibilni materijali. Ovo je posebno važno za postavljanje između rogova, da materijal dobro prijanja, da se uklapa i dobro popunjava sve zazore, neravnine i rupe (a znamo koliko grubi radovi mogu biti neprecizni i rasponi između rogova neravnomerni) – jer svaki neizolovani deo, makar bio širok i 1cm – predstavlja ’hladni most’ – mesto gde ’curi’ energija i ka spolja i ka unutra.

Zato se kamena vuna obično seče za 1-2cm šire od širine rogova – da bi se, kada se ubaci u prostor između rogova, raširila i lepo ’legla’ u taj prostor, celog ga ispunivši.

Ovo je gotovo nemoguće sprovesti sa drugim vrstama izolacionih materijala, koji su rigidni i kruti – i kada ih jednom isečete, to vam je to – ne prilagođavaju se prostoru i ostavljaju brojne zazore i šupljine, plus nisu samostojeći, tj. ispadaju iz rogova za vreme montaže.

6. Bezbednost.

Kamena i staklena vuna su negorivi materijali. Šta to praktično znači: temperatura vatre, tj. požara, je oko 600°C; kamena vuna se topi na preko 1000°C, a staklena na preko 700°C – dakle, ni jedna ni druga vuna se neće zapaliti (a kamoli nestati) u slučaju požara, a samim tim će sprečiti širenje vatre.

Činjenica je da se o požarima misli i priča tek posle nekih tragedija, dok se preventivom retko bavimo. Ali, evo još činjenica:

  • 90% svog vremena provodimo u zgradama;
  • 90% požara se događa u zgradama;
  • samo 3 minuta je dovoljno da požar zahvati celu sobu!;
  • u prvih 7 dana 2019. godine u Srbiji je zabeleženo 418 požara!;
  • veliki deo požara se proširi na ceo objekat upravo preko krovne konstrukcije (posebno u gradskim jezgrima gde su objekti često prislonjeni jedan uz drugi);
  • >50% ljudi u požarima strada zapravo od gušenja toksičnim dimom, a ne od same vatre.

U vezi sa ovim poslednjim – kamena i staklena mineralna vuna se ne tope, niti emituju toksični dim u slučaju požara.

Sve gore navedeno nam daje dovoljno argumenata da dobro razmislimo prilikom gradnje i renoviranja –da li ćemo koristiti zapaljive ili nezapaljive materijale, kako na fasadama, tako i u krovnim konstrukcijama.

7. Zvučna zaštita.

Ako se o požarima još ponešto i govori, o buci kao ozbiljnom zagađivaču i problemu u urbanim sredinama – gotovo ništa.

Buka je problem koji muči sve, a njime se retko ko bavi. Ukoliko gradite ili renovirate svoj životni prostor, ovaj aspekt ne bi trebalo da zanemarite.

Kamena i staklena mineralna vuna su materijali vlaknaste strukture, što ih čini izvanrednim apsorberima buke, jer zvuk ’zarobljavaju’ između svojih vlakana i time pružaju zvučnu zaštitu u bučnim sredinama.

Sa mineralnim vunama u krovnoj konstrukciji, spoljna buka će biti značajno smanjena.

Kao i uvek, Moje potkrovlje i tim saradnika ovog projekta je tu da odgovori na sve vaše nedoumice i dileme u vezi sa izolacionim materijalima u potkrovlju.

Potrudili smo se da izdvojimo najčešće slučajeve postojećeg stanja krovova u Srbiji i na taj način vam olakšamo snalaženje – pronađite svoj slučaj i pogledajte koji tip LDS sistema vama odgovara >

I da – izolacija se uglavnom radi jednom u životu. Zato je radite kako treba!