Jasno je da nas mesto gde živimo, pored toga što nam predstavlja zaštitu od spoljašnjih uslova, istovremeno i stimuliše i stvara osećaje. Desilo vam se nekad, sigurni smo, da ste bili pod stresom zbog nesređene kuće. Onda ste zasukali rukave i očistili je i vaša anksioznost se znatno smanjila. To je zato što naše okruženje ima veze sa onim što jesmo i što osećamo.

Naš dom je samo naše “mesto pod nebeskom kapom”, utočište u kome želimo da se osećamo sigurno, i zbog toga, stanje u kome se on nalazi ima veliki uticaj na naše raspoloženje i uopšte na našu svakodnevnicu.

Imajući to u vidu, uređenje je važna tema. Zato je važno da uključimo sva čula, jer svoj dom svim čulima i osećamo.

1. Čulo vida: važnost svetlosti

Očigledno je da se čulo vida najviše povezuje sa činom ukrašavanja. Ali, važno je da ne zaboravimo nešto što, iako je od suštinskog značaja, ponekad previdimo: nemoguće je bilo šta videti ako nema svetla. Sad ste pomislili da smo otkrili rupu na saksiji, ali ono želimo da kažemo je da nije bitno koliko boja ste odabrali za zidove i kakve su vam boje nameštaja ako imate loše osvetljenje. Srećom, stanari potkrovlja najčešće nemaju ovaj problem, pa vam ovom prilikom ističemo koliko smo blagosloveni što, prilikom uređivanja, možemo računati na ovaj bitan faktor.  Dakle, pošto kuća u kojoj nema dovoljno svetla ima nizak nivo enegrije, svakom domu je potrebno da pusti sunčevu svetlost unutra. Ona nije samo prirodna (i ekološka!), već i sunce ima posebnu moć da nam popravi raspoloženje i da nas napuni energijom.
Oni stanari potkrovlja koji, iz bilo kog razloga, ne uživaju u svetlim prostorijama, svakako moraju dati prioritet osvetljenju. Kada budete birali veštačko, savetujemo vam da izaberete toplo svetlo za odmaranje, a hladno za mesta za učenje i u opšte mentalne aktivnosti.

2. Čulo dodira: teksture

Dodir je prvo čulo koje razvijamo. Recimo, kao bebe već osećamo milovanje i dodire naše majke i kroz dodir ostvarujemo kontakt sa svetom čak i pre nego što otvorimo oči. Zbog toga je ovo čulo veoma važno, pa je zgodno iskoristiti ga u dekoraciji prostora u kome boravimo. Da biste ugodili čulu dodira, birajte teksture. Na primer, veoma mekano ćebe na vašem krevetu će vam pomoći da se osećate prijatnije, a samim tim i da lakše utonete u san ili da se prepustite odmaranju. Isto važi i za tepih koji je topao i nežan ako po njemu hodamo bosi. I uopšte posmatrano, teksure i materijali u kući treba da budu mekane, jer čak i ako njihov efekat na naše raspoloženje nije očigledan,  one definitivno doprinose stvaranju opuštajuće atmosfere.

Naravno, pošto je sve lakše zamisliti nego realizovati, naročito kada se u realizaciju umeša budžet, ako nemate odrešene ruke kada kupujete veće komade, onda makar gledajte da peškiri i krpe koje svakodnevno dodirujete budu nežni i mekani.

3. Čulo sluha: muzika i beli šum

Da li vam se nekada desilo da sedite u kući, radite nešto u tišini, i odjednom shvatite koliko zvučnog zagađenja dolazi od buke spolja: komšije galame, sa ulice se čuju automobili, ptice sleću na limeni krov i kljucaju vam po glavi… Najbolji način da ovo rešite je svakako dobra izolacija potkrovlja, a što se dekoracije enterijera tiče, mislimo da je muzika sjajan način da “ukrasite” kuću. Prosto je: izaberete onu koja vam u tom trenutku prija, pustite je onoliko glasno koliko vam odgovara a da ne ugrožava okolinu i rešili ste stvar. Ali, ako ste jedna od onih osoba koje ponekad moraju da se izoluju, a muzika vam ne dozvoljava da se koncentrišete, evo malog trika: beli šum. To je konstantna i ujednačena buka koja vam omogućava da se izolujete od sveta i da se usmerite na ono što vam je bitno bez ometanja.

Ako ste radi da baš sad probate, samo izvolite, pardon samo kopirajte link: https://youtu.be/ptAuQcrviWk

4. Čulo mirisa: dajte svom domu poseban miris

Da li vam se nekada dogodilo da osetite miris nečijeg kaputa, džempera, šala, i da pomislite da taj odevni predmet miriše isto kao i kuća te osobe? Sve kuće imaju poseban miris, samo što su neki mirisi primetniji od drugih. Vi, pošto živitie u svojoj kući, ne primećujete miris koji je u njoj. Ali kada provedete neko vreme van doma, kada se vratite sa godišnjeg odmora ili nekog višednevnog putovanja, koji miris osetite? Pošto je miris osećaj koji je najjače povezan sa emocijama i sećanjima (setite se kako vas određeni parfem može odmah odvesti do nekog trenutka u vašem životu) koristite ga u svoju korist i odaberite kako želite da vaš dom pod krovom miriše. Tako ćete postići da vaša kuća bude povezana sa vašim nosem, a samim tim i da se osećate neverovatno svaki put kada uđete u nju.

5. Čulo ukusa: zanemareno čulo

Ako bismo vas sada pitali, “Kakvog je ukusa vaš dom?” … Šta biste rekli?
Na prvu loptu, svi bismo pomislili da je nemoguće dekorisati kuću uz pomoć čula ukusa, ali kad se malo zamislimo, ovo čulo je i te kako prisutno u sveukupnom utisku o domu. Naravno, u uskoj je vezi sa kuhinjom i sa onim što u njoj spremamo. Zapravo, vaša kuća možda ima ukus kafe i kolačića, ili pite s jabukama, a možda i ukus pite sa sirom. Podrazumeva se da se, kad je u pitanju čulo ukusa, automatski uključuje i nos (znamo da su ukus i miris direktno povezana čula), ali pre svega, čulo ukusa je u vezi sa hranom koja čini da se osećate kao kod kuće.

Uostalom, nije ni čudo što osećamo nežnu nostalgiju svaki put kada spremamo neko jelo po maminom receptu, zar ne?

Izvor: Bioguia