Minimalistička dekoracija, velike drvene grede, prirodna svetlost… Ko te, potkrovlje, ne bi voleo!?!

Sigurni smo da su mnogi od vas često maštali da žive u romantičnom, nežnom, udobnom i ušuškanom prostoru. Bez obzira na plus-minus par nedostataka, kada zamislite ove atribute životnog prostora, ne možete a da se ne setite potkrovlja. Kosi krovovi znak su jednakosti za šarmantne uglove, krovni prozori direktna su asocijacija na slobodno nebo, a svetlost koja kroz njih ulazi sinonim je za vitalnost. I da, zašto da ne kažemo da je ovakav prostor vrlo često asocijacija na intimu, privatnos i zaštićenost!?

U prilog našoj tvrdnji: činjenica da potkrovlja privlače mlade parove. Ako sad neko pomisli:” Ma, jest’ baš je zbog toga! Potkrovlja su mladim parovima privlačna zbog cene.”, odgovorićemo da je sasvim sigurno cena bitan faktor, ali da nismo do sada čuli da neki zaljubljeni par traži smeštaj u visokom prizemlju.

E, pošto smo ga toliko nahvalili, red je i da vam kažemo da smo sasvim svesni činjenice da potkrovlja nije lako urediti i opremiti tako da budu istovremeno i praktična i lepa.  Razlog tome su nepravilni oblici koji često predstavljaju poteškoće kada je u pitanju uređenje enterijera.

Međutim, ako ih pažljivo osmišljate ili ako potražite stručnu pomoć, možete ostvariti zaista neverovatne rezultate. Toga je bio svestan i jedan mladi par u Vigu, koji je odlučio da svoje potkrovlje uredi u skandinavskom stilu, zadržavajući glavne elemente dekoracije: drvo, ciglu i svetlost.

Tajna ove dekoracije leži u jednostavnosti. Nameštaj prati prave linije koje se uklapaju u uglove, ostavljajući na taj način slobodan prostor tamo gde je stanarima potrebno, a ne gde konstrukcija krova kaže.

Ono što hoćemo da kažemo je da iako mnogi ljudi misle da se u potkrovlju gube kvardati, takvo razmišljanje nije skroz ispravno. Ovaj mladi par je odlučio da povede računa o visini i nagibu (koji i jesu ključni ključni element za maksimalno korišćenje prostora) i da na taj način ne izgube nijedan centimetar.

Prirodno svetlo je od suštinskog značaja za dobar život u potkrovlju. U ovom slučaju, svetlost ulazi kroz prozore, a zadržava se zahvaljujući belim zidovima i plafonima. Prva funkcija prozora u ovom slučaju jeste da obezbede svetlost potkrovlju, ali s obzirom na klimatske uslove u Vigu, ovom paru je takođe bilo važno da prozori imaju toplotnu izolaciju, jer nikome nije po volji da se prepusti na milost i nemolist ekstremnim temperaturama.

Prateći liniju prirodnog svetla, boje i dekora koji je karakterističan za skandinavski stil, u potkrovlju se nalaze određeni dekorativni predmeti koji podsećaju na svežinu, prirodu i životnost u kući. Konkretno mislimo na zeleni tepih koji simuliratravu i na biljke raspoređenje po gredama i nameštaju.

Ako nas pitate, ovaj par iz Viga je napravio savršeno potkrovlje za svoje prve zajedničke dane.