Spavaća soba je prostorija u kojoj provodimo, u proseku, 8 sati dnevno. I to ne bilo kakvih 8 sati, već onih koji nam obezbeđuju odmor, relaksaciju, punjenje baterija i, naravno, koji nam omogućuju da u toku danas funkcionišemo najbolje što možemo. Zato je važno da spavaća soba bude opremljena tako da sve u njoj poziva na odmor i opuštanje.

Mi, stanari potkrovlja, imamo sreće da nam same arhitektnoske karakteristike idu na ruku, ali ipak, za potpun ugođaj, potrebno je i da se potrudimo i uredimo enterijer u skladu sa potencijalima i ulogom koju ima naša spavaća soba.

Za početak, naravno, poklonićemo pažnju izolaciji – iako verujemo da je graditelj ispunio zadatak besprekorno, zgodno je da ipak proverimo kako je izolovan prostor u kome ćemo, najposle, mi spavati – i ukoliko se ukaže potreba, posvetićemo se korekciji eventualnih propusta. Jer, džaba nam sve lepote prostorije, ako je ona zimi hladna a leti vrela, ako do nje dolazi buka, i ako, (spremite se, sada dolazi glagol kojeg se svi stanari potkrovlja plaše) krov prokišnjava!

E, sada, kada smo se pobrinuli oko ovog bitnog pitanja, možemo da spustimo pogled (bukvalno!) i da obratimo pažnju na pod sobe u kojoj spavamo. Kad smo kod poda, izbora je mnogo, ali se pokazuje kao provereno idealan drveni pod. Drveni podovi su odlična su opcija za potkrovlja uopšte, a za spavaću sobu, možda više nego za druge prostorije. Za početak, odišu toplinom, materijal je prirodan, te samim tim diše i budi vitalnost. Ako ste se odlučili za toplinu drveta, na raspolaganju su vam različite obrade koje ćete prilagoditi vašim estetskim preferencijama: prirodni, egzotični, neutralni, pa čak i sa dekorativnim motivima.

Sledeći predlog koji želimo da podelimo sa vama je da na jedan zid nalepite fotoapetu. Naravno, nećete pogrešiti ni ako okrečite zidove farbom koja je u skladu sa vašim ukusom, sa svetlošću, veličinom i sa svim karakteristikama vaše sobe, ali tema ovog bloga nije izbegavanje grešaka, već dekoracija čiji će rezultat biti savršen enterijer. Ako se odlučite za fototapetu, gledajte da se na njoj nađu motivi koji vas opuštaju, kao i da boje budu umirujuće, opuštajuće i radosne.
Ako nas pitate gde je nalepiti, odgovorićemo vam gde vi procenite, ali i da su fototapete idealna opcija za uzglavlje kreveta.

Sledeći savet koji će vam pomoći prilikom uređenja spavaće sobe u potkrovlju je da poštujete svetlost. To znači da budete svesni da vaša spavaća soba, posebno ako je krevet ispod prozora, ima veći izvor svetlosti nego nečiji stan te da biste spavali lako i da vas svetlost ne uznemirava, morate koristiti “pomoć prijatelja”. Naš savet su roletne koje će vam omogućiti da potpuno zatamnite prostoriju, čak i  u letnjem periodu.


Pored navedenih saveta, postoji jedna praksa koja se stanarima potkrovlja pokazala kao ispravna, kada je u pitanju dekoracija sobe u kojoj se odmaraju i spavaju. U pitanju je praksa da u spavaćoj sobi smeste biblioteku: najčešće su u pitanju biblioteke pravljene po meri, kako bi se maksimalno iskoristio prostor u delovima sobe gde je spušten krov.

Takođe, pošto je u poslednje vreme sve više prisutan običaj da ljudi rade van kancelarije, stanari potkrovlja se neretko opredeljuju da u jedan kutak spavaće sobe smeste radni sto (ili radnu ploču) i od tog kutka naprave maleni radni prostor. Iako psiholozi savetuju da nije poželjno raditi i odmarati se u istoj prostoriji, verujemo da ovo može biti dobro rešenje, ako ni zbog čega drugog, a to makar zato što su zadovoljeni kriterijumi svetlosti, mira i tišine.

Što se ostalih saveta tiče (boje, tkanine, prisustvo ili odsusvo ukrasa), verujemo da su u pitanju detalji o kojima treba sami da donesete odluku. Na kraju krajeva, ako pratite svoj senzibilitet, teško da možete pogrešiti 🙂