Uređenje potkrovlja je zahtevnije od ostalih stambenih prostora zbog toplotne izolacije, ugradnje krovnih prozora i neujednačene visine, odnosno kosine koja naizgled “krade” prostor. Međutim, upravo to što doslovno imate krov nad glavom odlična je prilika za kreativno i praktično uređenje svakog kutka doma.

1. Dva nivoa

Ako je potkrovlje jako visoko, otvara vam se mogućnost da uredite prostor na dva nivoa. U donjem delu neka budu prostori u kojima se najčešće okupljate sa ostalim ukućanima i družite sa gostima (npr. kuhinja, trpezarija), a na gornjem nivou možete napraviti radnu sobu – ili, kako to danas zovemo, kućni ofis, kutak za odmor, spavaću sobu…

2. Svetle boje

Ovaj savet nema toliko veze sa realnim povećanjem prostora, koliko sa vizuelnim potencijalima vašeg potkrovlja. Prostor će delovati veće i svetlije ako i zidove i krovne kosine okrečite u belo, ili u neku jako svetlu nijansu (ovoj temi smo posvetili nekoliko blogova), a stepenište ostavite što otvorenijim.

3. Nameštaj po meri

Idealan nameštaj je onaj izrađen po meri, od velikih ugradnih ormara do pomoćnih ormarića čije linije prate kosine u prostoru. Takav nameštaj može postati gotovo nevidljiv ako je u istoj boji kao i okolni zidovi ili ga, naprotiv, možete istaći kontrastnom bojom u odnosu na zidove i na taj način od praktičnog komada napraviti ujedno i upečatljiv modni detalj.

4. Poluproziran materijal

Ugradne ormare možete pretvoriti u neobičan svetleći zid koji “isijava“ iznutra – vrata ormara neka budu od poluprozirnog materijala, a u ormar ugradite rasvetu.

5. Pokretni komadi nameštaja

Odlično rešenje za prostorije koje se ne mogu pohvaliti velikom površinom je pokretni nameštaj na točkiće, npr. niske police, stočići, koje možete odgurati pod kosine, a onda ih, kada su vam potrebne u druge svrhe, lako izvući nazad.

6. Klizne pregrade

S kliznim otvaranjem vrata i kliznim pregradnim zidovima dobićete više slobodnog prostora.

7. Kupatilo bez kade

U skučenim prostorima dobro rešenje je kupatilo bez kade, s otvorenim tušem u kome se voda sliva u podne odvode.

8. Potencijali nepravilnosti

Iskoristite “nepravilnosti“ poput neobičnih niša i kutaka – u njima možete držati razne  potrepštine i knjige, a možete ih prosto lepo istaknuti dekorativnim detaljima.

9. Zadržite stari sjaj

U starim kućama dobićete poseban efekt ako zidove, ili samo deo zida, ostavite u originalnom izdanju: kamenu, ciglama … To može biti odličan kontrast modernom uređenju, a dodatno će postati i dominantan ukras doma.

10. Retro grede

Za postizanje jedinstvenog retro stila, kao glavni stilski akcent u prostoru, zadržite stare krovne grede u izvornoj boji drveta. Ako vam se to čini “preteškom“ dekoracijom, obojite grede i celu okolnu krovnu konstrukciju u belo ili u neku vrlo svetlu nijansu. Tako ćete stvoriti puno “lakši“ ugođaj, a zadržati retro notu.

11. Razigrana zidna dekoracija

Zidove možete razigrati tapetama ili dekorativnim nalepnicama. Dovoljno je samo jedan zid obložiti tapetom, a ostale pustiti da “dišu“. Ako se ipak odlučite da tapetama obložite sve zidove, pažljivo odaberite uzorak da ne biste “zagušili“ prostor. Stvorićete ekstravagantan ugođa ako tapetama obložite i krovne površine. Nalepnice najbolje dolaze do izražaja u jednostavnom okruženju: na jednobojnim zidovima ili nameštaju, ili kao ukrasi na stolariji, ogledalima…