Moderan način života sve češće podrazumeva stanovanje u manjim stambenim jedinicama čije uređenje zahteva funkcionalnost, fleksibilnost, ali i ispunjenje estetskih i upotrebnih zahteva članova domaćinstva.

Uređenje ovakvih prostora predstavlja veliki izazov i priliku da pokažemo koliko smo kreativni i praktični kada je u pitanju ušteda prostora.

Kao što Vam je već poznato, u većini domova se koriste klasična, odnosno krilna vrata. To su vrata koja se kod otvaranja i zatvaranja vuku ili guraju od sebe. Međutim, šta ako nam otvaranje i zatvaranje predstavlja problem u ograničenom životnom prostoru?

Rešenje ovog problema je sistem kliznih vrata. U početnoj fazi postojala su vrata koja su klizila isključivo na zid, dok današnja moderna klizna vrata podrazumevaju ugradne sisteme obložene gipsanim pločama, što ih po potrebi može učiniti nevidljivim i stvoriti lepši osećaj prostora.

Dodatna prednost je širok dijapazon opcija za vratna krila od drveta i stakla, zbog čega se Knauf klizna vrata mogu uklopiti u najrazličitije enterijere.

Gipsani dovratnik sa maskom za drveno vratno krilo

Dovratnik od drveta za drveno vratno krilo

Gipsani dovratnik sa maskom za stakleno vratno krilo

Knauf sistem kliznih vrata se ugrađuje u standardne debljine zidova sa podkonstrukcijom od 75 i 100 mm, što podrazumeva minimalnu debljinu zida od 100 mm. U zavisnosti od samog sistema, debljina krila vrata je najčešće od 40 do 65 mm.

Ovako isporučen Knauf sistem ne podrazumeva sama vrata i enterijerske obrade, što daje mogućnost izbora i uređenja po želji vlasnika. Pre ugradnje, neophodno je projektovati zid koji omogućuje ugradnju vrata.

Ovo podrazumeva postojanje dovoljno prostora da vrata mogu celom svojom širinom da uđu u predviđeni deo zida, što osigurava nesmetanu upotrebu samih vrata. Ovaj sistem je posebno pogodan za ugradnju u malim prostorima gde nema mogućnosti za ugradnju klasičnih vrata.

To su najčešće kupatila, kuhinje, ostave itd. Neretko se primenjuje i u drugim prostorima, gde se zahtevaju visoki estetski zahtevi.

Još jedna od prednosti ovog sistema jeste nepostojanje potrebe za pragom na vratima, što umnogome olakšava kretanje dečijih kolica i sl.

Treba znati da se klizna vrata ne preporučuju u prostorima gde se traži zvučna zaštita, jer sistem zatvaranja ne pruža povećanu zvučnu izolaciju.

Pogledajte video upustva: