Moderan način života sve češće podrazumeva stanovanje u manjim stambenim jedinicama čije uređenje zahteva funkcionalnost, fleksibilnost, ali i ispunjenje estetskih i upotrebnih zahteva članova domaćinstva.

Uređenje ovakvih prostora predstavlja veliki izazov, priliku da pokažemo koliko smo kreativni i praktični kada je u pitanju ušteda prostora.

Kao što Vam je već poznato, u većini domova se koriste klasična, odnosno krilna vrata. To su vrata koja se kod otvaranja i zatvaranja vuku ili guraju od sebe. Međutim, šta ako nam otvaranje i zatvaranje predstavlja problem u ograničenom životnom prostoru?

Rešenje ovog problema je sistem kliznih vrata. U početnoj fazi postojala su vrata koja su klizila isključivo na zid, dok današnja moderna klizna vrata podrazumevaju ugradne sisteme obložene gipsanim pločama, što ih po potrebi može učiniti nevidljivim i stvoriti lepši osećaj prostora.

Knauf sistem kliznih vrata se ugrađuje u standardne debljine zidova sa podkonstrukcijom od 75 i 100 mm, što podrazumeva minimalnu debljinu zida od 100 mm. U zavisnosti od samog sistema, debljina krila vrata je najčešće od 40 do 65 mm.

Ovako isporučen Knauf sistem ne podrazumeva sama vrata i enterijerske obrade, što daje mogućnost izbora i uređenja po želji vlasnika. Pre ugradnje, neophodno je projektovati zid koji omogućuje ugradnju vrata.

Ovo podrazumeva postojanje dovoljno prostora da vrata mogu celom svojom širinom da uđu u predviđeni deo zida, što osigurava nesmetanu upotrebu samih vrata. Ovaj sistem je posebno pogodan za ugradnju u malim prostorima gde nema mogućnosti za ugradnju klasičnih vrata.

To su najčešće kupatila, kuhinje, ostave itd. Neretko se primenjuje i u drugim prostorima, gde se zahtevaju visoki estetski zahtevi.

Još jedna od prednosti ovog sistema jeste nepostojanje potrebe za pragom na vratima, što umnogome olakšava kretanje dečijih kolica i sl.

Treba znati da se klizna vrata ne preporučuju u prostorima gde se traži zvučna zaštita, jer sistem zatvaranja ne pruža povećanu zvučnu izolaciju.