Najveći broj građevina se renovira iz funkcionalnih i energetskih razloga, ali postoje i druge podjednako važne prednosti na koje se treba fokusirati u adaptaciji i izgradnji projekata – kao što su zdravlje, blagostanje i udobnost. VELUX Grupa je pitala 19 vodećih međunarodnih stručnjaka šta je po njima najvažnije imati na umu kada je u pitanju adaptacija ili izgradnja savršene kuće.

2013. godine VELUX Grupa je okupila 19 vodećih svetskih stručnjaka iz oblasti arhitekture, građevinarstva i medicine za 5 radionica sa ciljem da prodiskutuje i formira smernice o tome kako napraviti zdrav dom. Ovo je izbor najvažnijih saveta oko kojih su se svi članovi grupe složili.

1. Pravilno pozicioniranje prozora je od ključnog značaja za svež vazduh

Niko ne može da živi bez svežeg vazduha – a isto važi i za vaš dom. Često ne možemo da osetimo zagađivače vazduha u našem domu, ali oni utiču na naše zdravlje i blagostanje. Zato bi naša kuća trebalo da nam pruži zaštitu od skrivenih zagađivača koji se oslobađaju dok kuvamo, ili koji se nalaze u građevinskom materijalu i nameštaju. Pravilnim pozicioniranjem vaših prozora možete da uživate u prednostima prirodne ventilacije koja će veoma brzo poboljšati kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru vašeg doma.

2. Prava količina dnevne svetlosti u pravom trenutku

Buđenje sa prirodnim jutarnjim svetlom, dosta dnevne svetlosti tokom dana i mrak noću su od ključnog značaja za naše zdravlje i udobnost. Svetlost i tama su ključni elementi koji održavaju sklad našeg unutrašnjeg sata i sinhronizuju dnevni ritam. Dakle, ulaganje u prozore i roletne i obezbeđivanje dnevne svetlosti i tame, može višestruko da se isplati.

3. Dovedite prirodu u vaš dom

Živeti u bliskom kontaktu sa prirodom poboljšava raspoloženje, stvara bolje zdravlje i smanjuje stres, zbog čega je potrebno da donesemo prirodu u našu kuću. Prilikom izgradnje kuće, vredno je razmatranje bar jednog otvorenog ili poluotvorenog prostora – kao što su terasa, balkon ili bašta. Druga opcija je da se uverite da vam stambeni prostor pruža predivan pogled na nebo i okruženje; To donosi prirodu u vaš dom, takođe.

4. Oslobodite vaš dom stresne buke

Osim toga što su izvor iritacije, neželjeni zvukovi, kao što je saobraćaj, mogu da izazovu stres i imaju direktan negativan uticaj na naše blagostanje. Spoljnu buku od glasnih komšija i unutrašnju buku od grejanja/hlađenja i ventilacije, zbog toga treba svesti na minimum. Noću su čak i niži nivoi buke neophodni.

5. Preuzmite kontrolu nad temperaturom u svom domu

Jedan od najvažnijih faktora za naš unutrašnji komfor je izbegavanje neprijatne temperature u prostoriji. Provodimo 90% našeg vremena u zatvorenom prostoru , pa je od izuzetne važnosti da temperature u zatvorenom prate isti ritam kao i one na otvorenom,koje se tokom dana rastu, a tokom noći se spuštaju. Naša tela su stvorena da prate ritam spoljašnje temperature, a tako ćemo automatski postići  ono što osećamo da je za nas najprijatnija unutrašnja temperatura.