Što se naslova tiče, fali mu nastavak: Jeste, al’ u nekom paralelnom univerzumu.

Doduše, ako je uređenje spavaće sobe = nabacati nameštaj i stvari tako da čovek ima gde da prespava i da se presvuče, onda je možda ovaj zadatak lak. U suprotnom, traži da se pozabavite njime.

Ako biste nas pitali da vam damo jedan jedini savet koji se tiče uređenja spavaće sobe u potkrovlju, taj savet bi bio da prepustite  profesionalcima da vode ovaj proces. No, pre nego što kontaktirate nekog od njih, dobro je da imate sliku o tome šta vam je potrebno 😊 Nakon što se informišete o glavnim preduslovima, pogledajte i fotografije koje smo vam pripremili s ciljem da vas inspirišemo da stvorite sebi idealan prostor. Naravno, ako budete imali bilo kakvih komentara, pišite nam 😊

A, evo šta vam treba:

  1. Glavni elementi spavaće sobe

Dobra strategija je da, za početak, pronađete primarne elemente svake spavaće sobe, a zatim sa vašim ličnim idejama, da potražite nove mogućnosti, kao i komplementarne kombinacije sa zanimljivim rezultatima. Krevet, natkasna ili stočić pored kreveta, uzglavlje, garderober, bili bi primarni elementi koji se mogu međusobno kombinovati. Ako, pored ovih glavnih elemenata, u vašu spavaću sobu staje još nameštaja, super! Prethodno nabrojani su svakako kompatibilni sa svim drugima i pravilno kombinovanje samo može doneti dodatni benefit.

  1. Promišljen raspored

Merenje prostora je svima preduslov za bilo koji dalji rad. Ali, kada merite površinu sobe i kada mislite o dimenzijama nameštaja, imajte u vidu jedan izuzetno važan faktor na koji mnogi zaboravljaju: kretanje po sobi i kretanje do sobe. Ovo je posebno važno za stanare potkrovlja jer je ono samo po sebi specifično i često, zbog arhitektonskih neobičnosti, čini da kretanje bude komplikovanije nego u prostorima koji se nalaze na regularnim spratovima. Primera radi, zapitajte se da li vam znači XXL krevet, ako ćete, svaki put pre nego što u njega uđete i iz njega izađete, morati da se sagnete…

  1. Spavaća soba koja neguje svih pet čula

Kao što spoljašnji svet opažamo sa pet čula, tako opažamo i prostore. Dakle, spavaća soba koja obezbeđuje harmoniju u svim dimenzijama će najverovatnije služiti glavnoj funkciji. Da biste dobili idealan prostor u kome ćete se odmarati, pripremati za stanje sna, spavati i buditi se, potrebno je da taj prostor zadovolji kriterijume svetlosti i tame, da bude provetren i da miriše na čisto – idealno, da ne miriše ni na šta, da bude opremljen, to jest, okrečen bojama koje su neinvazivne (pisali smo i o ovoj temi), da bude zvučno izolovan (izolacija od vode se podrazumeva) i da zadovoljava optimalne temperaturne uslove.