Od tavana do mog potkrovlja: Idejni projekat koji neiskorišćen tavan pretvara u neverovatan prostor za decu!

Tokom hladnih zimskih meseci na sajtu Moje potkrovlje organizovan je konkurs pod nazivom „Od tavana do mog potkrovlja“.

Kompanije koje stoje iza sajta i čitavog projekta Moje potkrovlje – Knauf Insulation, Knauf, VELUX, ROMA Company i Wienerberger, u saradnji sa studijom za prostorni dizajn Modelart Arhitekti iz Novog Sada, posredstvom stručnog žirija, donele su odluku i za pobednika konkursa proglasile Mirjanu Počuč i njenu porodicu iz Bačke Palanke.

Mirjana je osvojila prvu nagradu koja se sastoji od:

  • Izrade idejnog projekta za potkrovlje – koje izrađuje Modelart arhiteki
  • Pet robnih vaučera koje obezbeđuju članice projekta Moje potkrovlje, u ukupnoj vrednosti od 2.500 evra.

Pogledajte kako je protekla prethodna poseta porodici Počuč klikom ovde!

Idejni projekat

Nakon prve posete i detaljnog pregleda neiskorišćenog tavana koji treba rekonstruisati u sasvim drugačiji, moderan stambeni prostor, uz korišćenje kvalitetnih, dugotrajnih i proverenih materijala, arhitektonski studio Modelart Arhitekti napravio je idejni projekat njihovog potkrovlja, kojim su svi iz porodice Počuč oduševljeni!

Fotografije će, uostalom, reći mnogo više nego što se rečima može opisati!

Pogledajte kako će potkrovlje izgledati po idejnom projektu:

Želja porodice Počuč je bila da u potkrovlju budu sobe za decu. S obzirom na to da imaju troje dece (dva dečaka od 6 i 4 godine i devojčicu od nepune 2 godine), najlogičnije je bilo da se prostor potkrovlja podeli na 3 sobe i jedno kupatilo.

Međutim, prilikom razrade prostora, arhitekte iz Modelart Ahitekti su shvatile da bi bila šteta da se prostor toliko “usitni”, pa su ipak odlučili da ostave jednu veliku sobu za dečake i jednu manju za devojčicu.

Soba za dečake je izdužena i dvostrano orijentisana, tako da se sa obe strane može postaviti po jedan krovni prozor. Kreveti su postavljeni na suprotnim krajevima sobe, tako da sredina sobe ostaje slobodna kao prostor za igru. Cilj je bio da se prostor maksimalno iskoristi, pa su u najnižim delovim, ispod kosina, predviđeni ormari.

Postojeće drvene grede ostaju vidljive, tako da visina iznad njih (galerija) može da se iskoristi kao dodatni prostor za igru. Na ovaj način soba je postala poligon za različite aktivnosti, jer je deci u ovom uzrastu najpotrebnije obezbediti prostor za igru, koja je ključna za njihov razvoj.

Sa druge strane, ukoliko u budućnosti bude potrebe za razdvajanjem, dečačka soba se lako može podeliti po sredini i na taj način bi se dobile dve odvojene sobe.

Pobednici konkursa su oduševljeni idejnim rešenjem i smatraju da smo izvukli maksimum iz njihovog potkrovlja! Planiraju da u toku ovog meseca počnu sa izvođenjem radova.

Idejno rešenje je završeno i prelazi se na izvođenje radova, a plan je da u narednih nekoliko meseci potkrovlje bude spremno za useljenje. 

Pratite nas, jer ćemo objaviti i sledeću fazu adaptacije ovog tavana u fantastičan dečji prostor!

Pogledajte i ostale savete za vaše potkrovlje