U najstarijim zgradama u skandinavskim zemljama, gornji spratovi koji su nekad bili korišćeni kao ostave, sada su pretvorene u dodatni prostor postojećih domova.

Pošto je slična praksa prisutna i na našim prostorima, odlučili smo da podelimo sa vama upravo jedan takav primer. U pitanju je potkrovlje koje je nekada bilo slabo upotrebljivan tavan.

Ovo potkrovlje (ili, ako vam je draže, penthaus) od 61,7 m², renovirano je tako da je od neupotrebljivog dela napravljen prostor koji sada funkcioniše kao dnevni boravak sa izlazom na terasu.

Bez sumnje, kuća je sada kompletnija, bogatija i skuplja, budući da, ovakvo kakvo sada jeste, ovo potkrovlje praktično predstavlja ono što bi veliki broj ljudi koji traže stan u centru želeo da ima. Ispravite nas ako grešimo 😊

Dekoracija je, kao što vidite, veoma svetla, u svetlim i zemljanim tonovima. Dopada nam se što je nameštaj pretežno bele boje, jer ovo dozvoljava detaljima i ukrasima da se istaknu. Svetla boja podova je dodatna prednost, budući da prostor ipak nije nov, pa bi tamni podovi mogli isticati njegovu starost.
Što se tiče svetlosti, prvenstveno prirodne, možemo reći samo jedno: krovni prozori su spas! Jer, upravo zahvaljujući krovnim prozorima, prirodno svetlo ulazi u dom sa oba kraja, a upravo je prirodno svetlo faktor koji na ovaj adaptirani tavan baca neki novi snop svetlosti, zar ne? 😊

Prokomentarisaćemo i boje zidova koje, usklađene sa estetikom prostora, nisu nikakvo iznenađenje: prezežno beli zidovi, osim u spavaćoj sobi gde je napravljen nešto drugačiji izbor – takođe adekvatan prostoru i uređenju.

Za kraj, želimo da vam skrenemo pažnju na malenu terasu, čisto da se osvrnete koliko je dobijeno iz tako malog prostora. Ako vam ikada bude trebala ideja kako da iskoristite mali otvoren prostor i napravite od njega mnogo, setite se ovog primera 😊

U međuvremenu, uživajte u fotografijama i idejama i pišite nam šta vam se posebno dopalo!

Izvor: Extension del Atico no Habitado