Primer iz komšiluka: kako je prašnjavi tavan pretvoren u svetlu i udobnu spavaću sobu u Sofiji

DOM JE MNOGO VIŠE OD PROSTORA GDE ŽIVIMO

Na našim prostorima, pojam doma ima visoku vrednost. Zajedno sa porodicom, dom je mera opstanka i vrednosnog sistema, bez obzira na dinamičnost modernog života. To nije samo mesto gde živimo, već riznica tradicije i običaja, sastajalište generacija, odraz našeg duha i ukusa i, na kraju, ali ne i najmanje važno, scenografija koja se urezuje u naše sećanje, zajedno sa najlepšim uspomenama i godinama provedenim na tom mestu. U njega ulažemo svoj novac i svoje emocije. Za njega vezujemo sigurnost svoje porodice, pa se zato s pravom trudimo da on bude siguran, ušuškan, udoban i praktičan.

OD NEMOGUĆE MISIJE DO OSTVARENJA SNA

Kada je mladi bračni par Kamak iz Sofije kontaktirao naše kolege u Bugarskoj i objasnio svoju situaciju – malo njih je verovalo u ovaj poduhvat. Međutim, ovaj par entuzijasta uložio je mnogo strpljenja i ljubavi kako bi dobili ono što žele – i to uz našu pomoć! Ovo je priča o njihovom potkrovlju.

RAZVOJNI PUT OD NEUGLEDNOG TAVANA DO VELIKE I SVETLE SOBE

Porodica Kamak živi u mirnom kraju Sofije. Iznad njihvog stana se nalazio tavanski prostor koji je godinama služio kao neugledno spremište za odlaganje nepotrebnih stvari. Prašnjav, vlažan i zapušten. Do njega su vodile zajedničke stepenice u okviru stambene zgrade. Njihova ideja je bila da se od tog prostora napravi spavaća soba sa kupatilom, koja će biti spojena sa dnevnom sobom na donjem nivou.

Ova hrabra ideja je započela svoju realizaciju u trenutku kada se Moje potkrovlje aktivno uključilo u proces. Preporukom arhitektonskog studija, odabirom adekvatnih materijala i konkretnim savetima – počeo je proces transformacije.

SARADNJA SA EKSPERTIMA

Ovaj projekat, iako na prvi pogled mali, ne treba shvatiti olako i potceniti ga. Kolege iz Bugarske su porodicu povezale sa arhitektonskim studijom KaDesign iz Sofije, što se ispostavilo kao pametan potez. Iako ‘uradi sam’ rešenja imaju svoju draž i omiljena su na našim prostorima, prednost saradnje sa ekspertima je mnogostruka: imaju iskustvo sa sličnim projektima, usmeravaju vas i savetuju, pretvaraju vaše ideje i želje u realne okvire i predlažu vam najbolja rešenja, vodeći računa o vašem budžetu.

Osnovni koraci prilikom realizacije ovakvog projekta su sledeći:

  • Ideja / Idejno rešenje
  • Rad sa ekspertom–аrhitektom i dizajnerom enterijera. Izrada projekata.
  • Pravljenje budžeta i planiranjare konstrukcije
  • Izbor izvođača radova/ majstora
  • Izbor odgovarajućih materijala koji će obezbediti dugovečnost prostora uz zdravu unutrašnju klimu
  • Pravljenje redosleda izvođenja radova i početak radova
  • Rradovi na rekonstrukciji
  • Završni radovi

RADOVI

Prostor, iako mali, zahtevao je veliki broj radikalnih poteza: kompletno uklanjanje starog i postavljanje novog krova sa izolacijom; sanacija I izolacija zidova; bušenje poda i postavljanje unutrašnjeg stepeništa; postavljanje instalacija i elemenata za buduće kupatilo.

POSTAVLJANJE KROVA

Nakon definisanja svih faza, krenulo se sa uklanjanjem starog i postavljanjem novog krova.

Pravilno izveden krov garantovano traje generacijama. Nakon izgradnje potporne konstrukcije i ojačanja greda, sa gornje strane rogova postavljene su OSB ploče. Kao izolacioni materijal za krov korišćene su:

  • Kamena mineralna vuna sa Ecose tehnologijom NaturBoard VENTI između rogova u debljini od 12cm. Ova vuna ima veću gustinu od NaturBoard FIT PLUS (koju inače preporučujemo naovoj poziciji), i samim tim pruža odličnu toplotnu stabilnost u svim godišnjim dobima
  • Staklena mineralna vuna sa Ecose tehnologijom Unifit 035 u debljini 10cm ispod rogova

Kako bi sistem bio siguran u slučaju požara, korišćene su Knauf protivpožarne ploče, kao završni sloj.

ZIDOVI

Kvalitetno pokriven i izolovan krov se podrazumeva. Ipak, da bi prostor bio u potpunosti zaštićen od atmosferskih uticaja, mora se intervenisati na kompletnom omotaču, a to, pored krova, podrazumeva i zidove. Preporuka za zidove je sistem kontaktne fasade sa kamenom vunom, koji se izvodi spolja. Međutim, kao i u našoj priči, čest je slučaj renoviranja potkrovlja u urbanim sredinama, na vrhovima višespratnica, gde nije moguće uraditi izolaciju zidova spolja, pa se pribegava takođe kvalitetnom, sistemskom rešenju – zidnim oblogama koje se izvode sa unutrašnje strane. U ovom slučaju, zidna obloga je urađena u vidu Knauf sistemskog rešenja W112, sa kamenom mineralnom vunom sa Ecose tehnologijom NaturBoard FIT G, u debljini 75mm.

UNUTRAŠNJE STEPENICE

Da bi povezali dnevnu sobu sa novom spavaćom, napravljena je rupa u tavanici i postavljene su unutrašnje stepenice. Elegantno i praktično rešenje.

KUPATILO

Ugradnja kupatila na mestu gde ga ranije nije bilo je veliki izazov, posebno na malom prostoru koji se mora optimalno iskoristiti.

ENTERIJER

Nakon komplikovanih i dugotrajnih radova, nazire se svetlo na kraju tunela i početak najlepšeg dela posla – sređivanje enterijera. Saradnja sa dizajnerom enterijera daje svoje rezultate u konačnom izgledu prostora – po željama i senzibilitetu vlasnika.

FINALNO REŠENJE

Posle dva meseca, mračan i vlažan tavan prerastao je u inspirativno i mirno mesto za odmor.Novom spavaćom sobom dobijeno je više mesta na donjem nivou za dnevne aktivnosti i razonodu.

Da zaključimo: dobra ideja, saradnja sa ekspertima, pravilna ugradnja kvalitetno odabranih materijala – i svaka ideja postaje ostvariv san.

Nadamo se da smo vam ovim lepim primerom probudili maštu i pokrenuli vas na razmišljanje kako da od svog neiskorišćenog prostora napravite neki novi inspirativni kutak. Podelite sa nama svoje impresije…