Hajde da se, samo na trenutak, osvrnemo na glavne karakteristike boho stila, iako nam je ovaj stil već odavno poznat.

Za početak, boho stil kao imperativ postavlja udobnost, prijatnost i stvaranje dobrog ambijenta, bez obzira na trenutnu modu, raspoloženje i društvenu klimu. U tom svetlu, ovaj stil neguje izuzetno lep i blizak odnos sa bojama. Kada kažemo „boje“, mislimo na vesele, vedre, živahne i, što da ne, intenzivne!

Od dekorativnih detalja, ovaj stil podsetimo se, mnogo polaže na jastučiće – jer asociraju na lenčarenje i izležavanje – zaštitne znake boemskog stila. Boho stil takođe neguje ljubav prema biljkama i tu nema mnogo izraženih kriterijuma: od malenih do velikih, od onih koje nikad ne cvetaju do cvetajućih, puzavice, lozice, kaktusi, dracene… sve je dobrodošlo, samo nek je životno i veselo!

A nameštaj… e, nameštaj mora biti pomalo retro i makar jedan komad mora podsećati na bakin dnevni boravak ili radnu sobu onog komšije koji je uvek gunđao i žalio se na nas, klince, što se igramo pod njegovim prozorom, dok on nešto ozbiljno računa. Ukratko: ono što vas podseća na detinjstvo, malo oplemenite i osvežite i postaće idealan komad boho nameštaja u vašem potkrovlju.


Nakon ovog kratkog osvrta, koji je bio uvod u šetnju ovim pariskim potkrovljem, vodimo vas upravo tamo: pod krov jedne pariske zgrade – u potkrovlje koje je dekorisala poznata dekoraterka enterijera, Sara Lavon.

Sa kosog staklenog krova ovog potkrovlja, može se videti tipična pariska scena, kao iz starih filmova: more krovova sa mansardima. Enterijer je opremljen tako da je dekoraterka uspela da prenese duh glavnog grada i istovremeno ga personalizuje, učini svojim i jedinstvenim, zahvaljujući majstorskoj kombinaciji boja i detalja iz njenog sopstvenog dizajna. Lavon je jedan od najpoznatijih talenata pariske dekorativne scene, a njena plava boja „Sara“ pomešana sa živopisnom žutom i uokvirena moćnim crnim linijama, jedan je od njenih nepogrešivih pečata.

Ovo potkrovlje površine 64 kvadratna metra, u kojem je nekada bio umetnički atelje, bilo je savršena osnova za dekoratorku da prikaže svoj senzibilitet i da kreira ono što naziva “koliba na crepovima“. U dnevnoj sobi nalazimo vintaž komade sa nameštaja, kao što su stolice i fotelje i kamin koji nas, sigurnim korakom, vodi u neko drugo vreme.

Kuhinja sa trpezarijom je eksplozija boja! Čitav prednji deo ormara boje zelene trave okrenut je drugom ormaru, koji se nalazi na suprotnom kraju, i napravljen je u terakota boji, čineći savršeni spoj kontrasta. Te kontraste međusobno spajaju sto i stolice koji predstavljaju most između ova dva dela prostorije.

U spavaćoj sobi glavni akteri su drvene grede plafona, obojene belom bojom, kako bi se postigao hromatski mir i kako bi se stvorio ambijent u kome se spava i odmara. Svetlost koja dopire kroz staklene zidove, plafone i uopšte kroz krovne prozore, samo naglašava atmosferu koja odiše boemskim duhom, ali i pariskim šarmom.


Da li vam se dopada ovo potkrovlje? Pišite nam u komentarima!

Izvor: Buhardilla Estilo Parisino