Misle ljudi, loft je izmišljotina! Loft je samo novo ime za potkrovlje i tako ga treba i posmatrati i uređivati. E, nije baš tako! O tome šta je loft, pisali smo vam pre izvesnog vremena, a danas ćemo vam pisati o osnovnim pravilima koja treba poštovati prilikom dekoracije lofta.
U načelu, ima ih samo tri, ali nisu nimalo jednostavna i zahtevaju pažnju i posvećenost. Uostalom, pročitajte o čemu je reč!

1.Izvucite maksimum iz lofta: estetsko jedinstvo

Loftovi su poznati po jedinstvu funkcionalnih prostorija; to jest, u istom prostoru možemo naći, na primer, i dnevnu sobu i kuhinju. Takođe je moguće da se u sklopu iste prostorije nađe i spavaća soba, tako da, praktično, ceo stan, osim kupatila, predstavlja jednu celinu. Ova vrsta rasporeda prostorija je nešto što možemo pripisati američkom svetu.
Naravno, unutrašnja organizacija prostora nije nešto što se prepušta slučaju, niti je poenta da prostor bude nasumično opremljen. Naprotiv! Cilj igre je da svaka zona ima svoju funkciju i da bude drugačije obeležena, ali bez gubitka estetske i organizacione koherentnosti. Da bi se to jedinstvo postiglo, obično se daje veći značaj dnevnoj sobi koja će biti smeštena u središtu, a čiji glavni element će biti kauč. S druge strane, kuhinja mora imati sekundarnu ulogu, a takođe mora imati i drugačiju vrstu nameštaja od ostatka prostorije. U slučaju da ovom prostoru pripada i spavaća soba, ona mora biti uglavnom odvojena od svega ostalog, ali nikako ne sme biti totalno izolovana. Zato je jako važno da se postigne veza između različitih delova prostorije koja će prostor činiti prijatnim i smislenim.

2.Dva nivoa u istom stanu

Loftovi su blagosloveni širokim i otvorenim prostorom.
To često podrazumeva i neuobičajeno veću visinu od onih koje srećemo u običnim stambenim prostorima. U slučaju da na jednom mestu imamo veću visinu, kako možemo da iskoristimo prednosti? S jedne strane, postoji mogućnost da se gornja polovina prostorije koristi kao drugi sprat. To ne znači da morate da je zatvorite zidom, možete je ostaviti otvorenom i vidljivom, odnosno, možete napraviti galeriju.
Ako vam prva ideja nije privlačna, možete odvojiti prostor staklom. Staklo neće umanjiti svetlost prostora i samim tim, neće osujetiti povezivanost unutrašnjih prostora. Pored toga, ako se odlučite za staklene pregrade, dobijate makar u određenoj meri, malo privatnosti, naročito zvučne. Stepenice koje omogućavaju pristup ovom gornjem delu moraju se naslanjati na bočni zid. Poželjno je da grede budu vidljive, jer setimo se da su loftovi usko povezani sa industrijskim stilom, čiji su grede zaštitni znak.


3.Adekvatan nameštaj

Pravi izbor nameštaja, kao i njegov raspored, jedan je od neophodna 3 uslova za maksimalnu iskorišćenost svih potencijala lofta. Zato je važno da se opremanju ne pristupi olako i bez prethodnog proučavanja. Specifičnost lofta je u tome što arhitektonski ima elemente industrijskog stila. Dekoracija treba da bude minimalna, to jest, što svedenija, a ipak teba postići efekat toplog životnog prostora.
Kao što smo ranije komentarisali, epicentar dnevne zone će biti sofa, odnosno kauč. Ovakav nameštaj poziva na opuštanje, a u loftu (koji ipak odiše industrijskim stilom) treba biti konkretan i jasno staviti do znanja kakav ambijent želimo da postignemo. Taj opuštajući ambijent, naravno, upotpuniće se televizorom koji će biti postavljen preko puta sofe. Ispred same sofe može se postaviti stolić, a pored nje fotelje ili stolice. Dalje, moramo istaći raspored kuhinje i trpezarijskog stola, koji se uglavnom nalazi iza sofe. Drugim rečima, dnevni boravak će od kuhinje i trpezarije deliti upravo kauč ili sofa, a ne zidovi ili neki visoki komadi nameštaja. Nameštaj se, u ovom slučaju, mora razlikovati po obliku, boji i meri. Na kraju, moramo posebno spomenuti spavaću sobu koja ne zahteva previše elemenata. Krevet je glavna komponenta i obično je veoma širok. Ako ga dopunite noćnim ormarićem, postići ćete ravnotežu u prostoru. Što se garderobera tiče, neka budu ugradni i što manje upadljivi.