Želite li da potkrovlje ispod niskog krova osposobite za život? Kakvu funkciju možete dati ovom delu kuće? Možete ga koristiti kao dnevni boravak ili uopšte zonu za druženje, ali i kao kancelariju, garderober ili spavaću sobu.

Mi ćemo vam, našim idejama i informacijama kojima raspolažemo, pomoći da dekorišete potkrovlje uzimajući u obzir funkcionalnost i različite dekorativne stilove.

Dnevni boravak

Ako koristite potkrovlje svoje kuće kao dnevni boravak, najbolje je da ga opremite niskim nameštajem, kao što su komode za TV i niske police, odnosno stalaže. Zašto? Zato što ne zauzimaju previše prostora i idealan su nameštaj za objekte sa niskim plafonima. Naravno, trebaće vam kauč i / ili fotelje i stočić za kafu ili pomoćni sto da popijete kafu, ali tu već nećete morati da razmišljate o visini plafona, već samo o prostoru koji će elementi za sedenje zauzimati.


Kancelarijski to jest radni prostor

Možete da kupite klasičan radni sto ili da napravite radnu ploču sa kancelarijskom stolicom i policama. Smatramo da je potkrovlje fantastičan prostor za radni inventar budući da je pravo zadovoljstvo igrati se visinom plafona i visinom polica za knjige, stvarajući originalne i funkcionalne kompozicije za odlaganje knjiga, časopisa, priručnika ili bilo čega što vam treba za rad.

Spavaća soba

Jedan od saveta koje možete čuti je da koristite krevet na razvlačenje koji ima sanduk za odlaganje stvari. Mi smo malo manje “radikalni” kada je ušteda prostora u pitanju i kažemo da je, ako vam prostor dozvoljava, uvek bolje imati udoban krevet sa dušekom, koji takođe može da poseduje sanduk za odlaganje stvari. Jasno nam je da će ovakav krevet i tokom dana zauzimati prostor, ali imajte u vidu da spavaća soba u potkrovlju i služi za spavanje i odmor.


Višenamenska upotreba

Ovo je čest, da ne kažemo najčešći slučaj: otvoreno potkrovlje koje ima dnevni boravak, kuhinju i trpezariju. U ovom slučaju, potrebno je voditi računa o merama prostora, ali i o stilu koji bi trebalo da bude isti za svaku od funkcionalnih zona. Razlog? Pa, kada je prostor opremljen u istom stilu, kada su boje i oblici usklađeni, prostorija izgleda veće, prostranije i urednije.

Kako dekoristati potkrovlje sa malo novca

Ako volite moderne stilove, ovaj zadatak ne mora biti težak jer skoro svi stilovi se pozivaju na minimalizam. A na tržištu postoji mnogo ponude sa raznim cenama.

Mi vam danas nudimo 5 ideja (2 za dnevni boravak, 2 za spavaću sobu i 1 kancelariju):

1.Dnevna soba: podna lampa + tepih + slika / slika + polica za knjige (gde možete postaviti ukrasne figure)

2. Dnevna soba: kamin + sanduk + lampa + stolica za ljuljanje + puf tabure za sedenje

3. Kancelarija: dva tepiha + 1 sto + otvorene police iza stola + dvosed + police sa bočnih strana dvoseda

4. Spavaća soba: girlanda + ogledalo + krevet

5. Spavaća soba: krevet + sanduk/klupa u podnožju kreveta + noćna lampa + sto + tepih

U spavaćoj sobi možete koristiti ukrasne jastuke kako biste prostoru dali toplinu, u dnevnoj sobi možete postaviti slike iznad sofe, a u kancelariji možete odabrati bilo koju opciju ukrašavanja biljkama.

Kada je u pitanju dekoracija, stilova ima koliko vam volja, a mi ćemo danas napraviti grubu podelu na dva: moderni i tradicionalni stil.

Moderna dekoracija u dizajnu enterijera povezana je sa svedenim linijama, neutralnim i svetlim bojama, među kojima prednjači bela i dobrim osvetljenjem. Takođe, moderni prostori su u bliskom srodstvu sa minimalizmom i jednostavnošću.

Tradicionalni stilovi dekoracije potkrovlja pridržavaju se starinskog i ruralnog nasleđa, koje je usko povezano sa materijalima poput drveta, kamena i prirodnih vlakana.

A, ako neko voli da malo “razigra” stil za koji se odluči, dobra opcija je neki neoklasični komad nameštaja – daje poseban pečat prostoru, a potkrovlja, posebna sama po sebi, na ovaj način ističu obostranu lepotu i otmenost.

Izvor: Decorar la Buhardilla de Techo Bajo