Mi o štednji svaki čas pričamo. Od porodičnih, preko poslovnih razgovora, a istini za volju, i kad mi ćutimo, mediji nas bombarduju tim pojmom. I pored tolike priče, provuku nam se najdostupniji načini da dugoročno uštedimo mnogo više nego što smo planirali i stavili na papir.

Važno je da razumemo da nam se toplotna energija najviše potkrada kroz fasade i spoljašnje zidove, krovove, prozore i podove. Uz dobru izolaciju, energetske potrebe vašeg doma biće znatno smanjene, a to ćete naročito primetiti kada dođe sezona grejanja, koja je neretko glavni krivac za tako visoke račune. Zapravo, nije nam kriva sezona, već naša nespremnost da je dočeakmo. Da to ne bi bio slučaj, hajde da danas pregledamo te delove našeg potkrovlja i da vidimo šta biste dobili uz dobru izolaciju, koja će vam omogućiti da smanjite potrošnju energije, iskoristite potencijale svog prostora i doprinesete očuvanju životne sredine.

Krov

Jedan od glavnih krivaca zbog kojih toplota zimi izlazi iz kuće je krov. Krovovi sa izolacionim rešenjima za toplotnu zaštitu povećavaju temperaturu krova za između 6 i 8 stepeni Celzijusa, što rezultira  zagrevanjem unutrašnjosti, a to dodatno znači da će biti manje potrebe za grejanjem prostorije, a samim tim da će i računi biti manji.  Pored toga, ploče koje se koriste za izolaciju, jedva povećavaju debljinu krova, a pored toplotne izolacije, povećavaju otpornost na vlagu i doprinose zvučnoj izolaciji.

Fasada i spoljašnji zidovi

Što se tiče spoljnih zidova i fasade, ako imaju adekvatnu toplotnu izolaciju, uvidećete da će se zimi toplota održavati unutar vašeg doma, a leti će se smanjivati, dakle kuća će biti hladnija. Osim toga, dobra izolacija će štititi našu kuću tokom cele godine od vlage.  Ovo je važna informacija jer moramo imati na umu da 30% energije prolazi kroz spoljne zidove i fasadu. Na isti način treba da znate da što je veća debljina takve izolacije, veća će biti ušteda energije. Zato smatramo da je dobra izolacija spoljašnjih zidova jedna od pametnijih dugoročnih investivija koje možete napraviti.

Pod

Ako ste odlučili da maksimalno iskoristite energiju svog potkrovlja, onda je važno da znate da je izolacija poda je neophodan korak na putu ka ostvarenju tog cilja. Naravno, nije na odmet ni da se podsetimo malih trikova kao što je dekoracija poda tepisima koji čuvaju toplotu zimi, kao i njihovo uklanjanje leti, kako bi se smanjila temperatura ambijenta. Isto kao i u ostalim slučajevima izolacije, dobro izolovan pod će, takođe, povećati zvučnu izolaciju.

Vrata i prozori

Možda niste znali pa ćemo sa vama podeliti ovu bitnu informaciju: otprilike oko 20% energije kuće “procuri” kroz vrata i prozore, a kad su u pitanju potkrovlja, taj se procenat ne može ni meriti jer slab kvalitet donosi neke druge komplikacije koje nemaju direktno veze sa toplotom, ali imaju sa ostalim nedaćama koje i te kako kradu energiju – od toplotne do životne (samo ćemo reći prokišnjavanje). Kvalitetni prozori koji su dobro ugrađeni će pomoći da se još duže zadrži temperatura unutrašnjosti kuće, kolika god da je – odnosno zimi viša, leti niža. Ako uzmete u obzir sve ove faktore koji utiču na svaki deo vašeg doma, generalno, adekvatna izolacija u vašem potkrovlju može smanjiti potrošnju energije u njoj između 20% i 50% godišnje, što će se značajno odraziti na smanjenje računa za struju. Drugim rečima, moguće je uštedeti i do polovine onoga što sada trošite, pod uslovom da ga adekvatno izolujete.

Uzimajući u obzir ove cifre, možemo se složiti da ulaganje u dobru izolaciju, bez sumnje, vredi, a pored toga što ćete imati lične koristi, dobra izolacija i ušteda energije doprinose borbi za zdraviju i čistiju životnu sredinu.