Iako deluje teško, postići sklad svih elemenata u velikoj prostoriji je sasvim moguće, ali da bi se ostvario taj rezultat, neophodno je da pratimo određene smernice u dekoraciji enterijera.

Danas ćemo, u našem blogu, predstaviti kako da, korak po korak, uredite svoje potkrovlje koje ima samo jednu veliku prostoriju, tako da enterijer bude uravnotežen. Spremite se, jer mi počinjemo!

1.Široki i kompaktni prostori

Ovo je ponekad slučaj sa potkrovljima. Pošto su sačinjena od jedne velike prostorije, svi faktori idu na ruku da stvorite idealnu kombinaciju svetlosti i prostranstva. Ali, kad opremite taj idealni prostor, vidite da ste napravili ogromnu, haotičnu tvorevinu. Da biste to izbegli, izaberite neutralne tonove kao dominantne u prostoru, a kroz nameštaj i detalje unosite druge boje. Ako ovako pristupimo bojama, uspećemo da definišemo funkcionalne površine prostora, odnosno, obeležićemo drugačijim bojama različite zone: kuhinju, trpezariju, radnu sobu … Napomena: uvek iskoristite prirodnu svetlost i dozvolite joj da obasja ovaj jedinstveni prostor na način da svako funkcionalno područje dobije svoj „komadić sunca“.

2.Ravnoteža u prostranim prostorijama

Mnogo puta u vrlo velikim prostorima dolazi do dekompenzacije u dekoraciji. Razlozi za to su ili zato što nam se čini da je nameštaja malo, da je postavljen nasumično i bez određenog smisla, ili sasvim suprotno: višak predmeta i i ukrasa u prostoru. Da biste to izbegli, izaberite odgovarajući oblik nameštaja i uvek birajte nameštaj sa zakrivljenim linijama, kako biste „omekšali“ prostor. U slučaju da su određeni delovi potkrovlja prazni, i da vam područje deluje nedovršeno, evo trika: dobar tepih može pružiti osećaj povezanosti.

3.Kuhinjsko ostrvo

To je jedan od elemenata koji nam omogućuje da se igramo sa raspodelom prostora, jer nam pomaže da smanjimo vizuelnu težinu kuhinje i povučemo granicu između različitih delova prostorije. Dodatno, kuhinjsko ostrvo predstavlja multipraktičan komad nameštaja  jer možemo da ga koristimo za jelo, čime praktično dobijamo i neku alternativu trpezarije.

4.Funkcionalna biblioteka

Ako ste ljubitelj knjiga ili sitnih ukrasnih detalja, nema ništa bolje od prilagođene kućne bibioteke koja bi vam pomogla da maksimalno iskoristite prostor za odlaganje. Zbog specifičnnosti potkrovlja, odnosno zbog kosina, savetujemo vam da budete pažljivi prilikom izrade bibilioteke i da iskoristite svaki milimetar – od poda do plafona. Postoji velika šansa da upravo ovaj element postane glavni akter vašeg potkrovlja, tako da je bitno da vodite računa o vizuelnoj, hajde da kažemo, težini.  Ako želite da je smanjite, neka donji deo bude zatvoren i rezervisan za čuvanje stvari koje ne želite da budu na vidiku, a ostale police neka budu lakog dizajna. Dodatni trik da bibilioteku učinite diskretnijom je da je ofarbate istom bojom kao što je boja zidova.

  1. Hromatizam

Uvek tražite balans u boji i svetlosti. Pozicija krovnih prozora može pružiti dubinu prostoriji i obezbediti joj prirodno osvetljenje koje je toliko poželjno u dekoraciji, ali nemojte se zavarati da su krovni prozori dovoljni da podnesu prostoriju punu tamnih tonova. Ne zaboravite da potkrovlje ima svoju posebnu strukturu koja ga ne može činiti prostranim kao sobe na ostalim spratovima, te ako niste sigurni kojim bojama da se poigravate, izaberite svetle neutralne tonove.

  1. Prostor u kupatilu

Ako ste, pored velike prostorije u svom potkrovlju, blagosloveni i velikim kupatilom, vi ste baš srećni! Samo, vodite računa o rasporedu nameštaja jer je od presudne važnosti. Gledajte da li će pod kosinom biti kada, niska komoda, ili neki drugi komad i obratite pažnju na „prazan prostor“ koji nam često ostaje na zidovima.