Danas nas radoznalost i ljubav prema potkrovljima vode u jedan lepi stan u Švedskoj.

Centralni deo ovog stana je kuhinja i kad kažemo „centralni“ ne mislimo da je kuhinja glavna zona ovog potkrovlja, već da se zaista nalazi u centru stana. Iznad nje se nalazi galerija, a oko kuhinje su raspoređene trpezarija i dnevni boravak, kao i jedna spavaća soba.

Na spratu se nalaze dečja soba i galerijski prostor za odmor – nazvaćemo ga intimnijom verzijom dnevnog boravka.

Čitav stan je opremljen u skandinavskom stilu, počev od nameštaja koji je jednostavan, svedenih linija i diskretnih boja, pa do detalja koji su, pored toga što služe kao ukrasi, ujedno i funkcionalni.

Iako ovo potkrovlje nije okrečeno nekom od toplih boja, ono odiše toplinom. Pogađate, razlog je peć i čitav taj koncept oko njega: skladište za drva ispod stepeništa, oblik peći koji podseća na starinske furune, cepanice koje su poređane kao u nekoj bajci… Ovakva postavka je bila sasvim dovoljna da odredi i stil u duh ovom potkrovlju, tako da su ostali ukrasni komadi samo porpratni detalji. Svi, osim lustera – za njega ne bismo mogli reći da je u pitanju detalj, što zbog namene koju ima, što zbog upečatljivosti.

Luster nam je, spontano, skrenuo na misli o svetlosti koje u ovom potkrovlju ima koliko vam duša želi. Prvenstveno mislimo na prirodnu, sunčevu svetlost, koja u ovaj stan ulazi i kroz klasične i kroz balkonske, ali i kroz krovne prozore. Ovoliko prisustvo prozora obezbeđuje i ukućanima i biljkama optimalne uslove za život i neometan rast (mislimo na najmlađe ukućane i na biljke). Jedino se nadamo da su u prozore ugrađene roletne, jer će, u suprotnom, svetlost ometati jutarnji san i popodnevnu dremku – makar tokom sunčanih dana u godini.

Jedino što nismo pronašli kao informaciju o ovom potkrovlju je da li je propisno izolovano. Jer ako nije, džaba mu sve lepote koje poseduje. Ostaje nam samo da se nadamo da su naše zebnje neosnovane i da kvalitet života u ovom potkrovlju nije prepušten milosti i nemilosti klimatskih uslova 😊

Izvor:Jurnal de Design Interior