Adaptacija tavana često može biti teška, do te mere da čovek poželi da odustane od namere. Međutim, kada skapirate kako da najbolje iskoristite svojstva ovog prostora, rezultat je čaroban i neverovatan. Nije svaka kuća srećna da ima tavan, a one koje ga imaju, često ga ne koriste ili ga koriste za odlaganje stvari koje su, zapravo, zrele za bacanje. Ipak, ovaj deo kuće nudi mnogo više mogućnosti.

U današnjem blogu ćete dobiti nekoliko osnovnih smernica  kako ne biste odustali od ideje da sredite svoj tavan i da i vi imate svoje potkrovlje.

Šta je tavan?

Tavan je područje koje se nalazi odmah ispod krova kuće. To je područje sa kosim krovom, što je ujedno i njegova najistaknutija karakteristika. Ponekad tavan ima i prozor na krovu koji vam omogućava da posmatrate nebo. U drugim prilikama ovaj prozor ne postoji, a mi vam preporučujemo da, kada budete adaptirali svoj tavan u potkrovlje, obavezno dodate ovaj „detalj“. Prozor nudi dolazak svetla u zonu koja je obično mračna. Pored toga što je izvor svetlosti, krovni prozor predstavlja i prirodnu ventilaciju, to jest služi za provetravanje kuće.

Kada tavan, makar u vašoj glavi, počne dobijati obrise potkrovlja, shvatićete da se radi o prostoru koji je komplikovan zbog kosih krovova i mrvih tačaka i odmah će vam biti jasno da ćete imati glavobolje prilikom kupovine nameštaja. Da biste izbegli te glavobolje, razmislite o uređivanju potkrovlja nameštajem po meri.


U šta da pretvorim svoj tavan?

Mnoge porodice, u određenom životnom trenutku, imaju potrebu da izvrše strukturne reforme u svom domu, a na to utiče nekoliko faktora. Na primer, dolazak novih članova u porodicu, potreba za više prostora za decu ili za mlađe članove… Osposobljavanje tavanskog prostora stvarno može biti pravi potez, jer je tavan prostor koji se može vrlo dobro iskoristiti. Dobro isplanirana adaptacija tavana pretpostavlja pretvaranje hladnog i mračnog prostora u svetao, topao i vrlo ugodan ambijent. Izazov je veliki, ali rezlutati nisu nedostižni. Prvi korak koji treba da napravite je da razmislite o potrebama porodice, odnosno šta je to što vam treba: gostinska soba, soba za najstarije dete, igraonica, dnevna soba, čitaonica, atelje za slikanje?

Dakle, poruka koju želimo da vam prenesemo je da vaše potkrovlje može služiti čemu god vi i vaši ukućani poželite, naročito imajući u vidu činjenicu da su potkrovlja višenamenski prostori koji mogu postati potpuno nezavisni od ostatka kuće. Ova ideja (mislimo na ideju da se kućni tavan pretvori u poseban sprat), nastala je kao rezultat sve većih troškova stanovanja, a istovremeno i sve većom potrebom za stambenim prostorima.

Imajući ovo u vidu, mnogi su u tavanu videli šansu da zarade dodatni novac kroz izdavanje. Kao što vidite, mogućnosti mogu postati beskonačne. Naravno, naša preporuka je da pre nego što počnete sa uređenjem potkrovlja budete verni svojim potrebama kako biste postigli potpuno funkcionalan prostor.

Ključni aspekti unutrašnjeg uređenja potkrovlja

U ovom trenutku ćemo vam dati smernice uz pomoć kojih ćete napraviti od potkrovlja prijatan i funkcionalan prostor.

Prirodno svetlo

Prvi faktor je prirodno svetlo. Važno je da, ako nemate prozore na tavanu uložite u postavljanje jednog ili više, što zavisi od prostora kojim raspolažete. U idealnom slučaju, trebalo bi da odaberete prozor sa roletnomda biste regulisali količinu svetlosti koja ulazi u sobu. Prozori će biti izvor prirodne svetlosti i takođe će biti ventilator sobe.

Adekvatan nameštaj
Jedna od velikih glavobolja u uređenju potkrovlja je nameštaj. Prvi i osnovni savet je da nameštaj bude prilagođen prostoru kako biste izbegli probleme zbog visine plafona i  kako biste iskoristili celokupan prostor.
Faktor visine je važan, odnosno, važno je da znate svoje potkrovlje u centimetar. To će vam omogućiti da najbolje iskoristite svaki ugao. Ranije smo napomenuli da je kosi krov najistaknutija karakteristika potkrovlja. Ova specifičnost pruža različite mogućnosti kada je opremanje stana u pitanju, samo je važno imati u vidu da postoje izvesna ograničenja, te je zato važno u donje delove postaviti sofu, niske police ili TV komodu. Na ovaj način ćete iskoristiti čak i najniži prostor bez rizika da ćete  svaki čas trpeti udarce u glavu.

Stilovi

Ne možemo govoriti o uređenju potkrovlja, a da se ne spomenemo dekorativne stilove. Kao što uvek naglašavamo, najvažnije je da u svemu postoji sklad. Međutim, na tavanima, to jest u potkrovljima, treba reći da, s jedne strane postoji više ograničenja, a sa druge više slobode prilikom izbora stila. Za početak, stil potkrovlja ne mora pratiti stil ostatka kuće jer je potkrovlje ipak izdvojen prostor. Šta više, kada se izabere poseban stil, stvara se drugačije okruženje i zato će izgledati da se nalazimo na drugom mestu. Stil koji se najčešće koristi u uređenju potkrovlja je rustični jer je tavanica obično od drveta. Neretko potkrovlje kuće  izgleda i kao brvnara ili planinska koliba. Često je prisutan i skandinavski jer je sveden i jednostavan, kao i boemski zbog reputavcije potkrovlja… Ipak, koji god da izaberete, važno je da se vama sviđa i da je u skladu sa funkcijom potkrovlja i razlogom zašto ste ga, na prvom mestu, adaptirali.

Izvor: https://midecoracion.com/casas/decoracion-de-buhardillas/