Ako možemo da izdvojimo „poslasticu“ u arhitekturi, to bi bilo oporavljanje, to jest, renoviranje starih zgrada i njihovo pretvaranje ih u nešto potpuno novo, osveženo i savremeno.

Upravo su to učinili u ovoj staroj amsterdamskoj školi, pretvarajući zapušteni (i napušteni) prostor u predivne stanove.

Sigurno su svi veoma lepi, ali mi ćemo danas usmeriti našu pažnju ovo fantastično potkrovlje koje prosto moramo da podelimo s vama. Pa, neka virtuelna poseta počne!  

Možda je u mnogim slučajevima najlakša i najjednostavnija stvar srušiti građevinu, ali ponekad je potrebno da odaberemo težak put da bismo dobili spektakularne rezultate.

Tome u prilog govori ovaj prostor koji nam, kroz fasadu i neke elemente enterijera, priča priču o svojoj prošlosti, ali čim uđemo na vrata možemo da vidimo obnovljeni enterijer i modernu dekoraciju.

Potkrovlje je opremljeno u industrijskom stilu. Razlog je očigledan: industrijski stil sjajno ističe strukturne arhitektonske elemente, kao što su drvene grede. I mislimo da su ove spektakularne drvene grede pravi protagonisti ovog potkrovlja i da nesumnjivo zaslužuju da budu u centru pažnje.

Prisutne su u svim prostorijama i, ako pažljivo pogledate, nema nameštaja ili ukrasa koji se ističu više od ovih greda. Da bi vizuelni efekat bio potpun i sva lepota industrijskog stila lako uočljiva, korišćene su siva i bela boja, kao i boja drveta.

Osim greda, ovo potkrovlje ima i druge detalje koji su privukli našu pažnju. Prvi utisak nam je da sve izgleda prostrano. Ne mislimo da je to samo zato što ovo potkrovlje ne oskudeva u kvadraturi, već da je izabrana minimalistička dekoracija koja će stvoriti ovaj efekat, odnosno, koja će ga pojačati.

Jako nam se sviđa što u dnevnom boravku možete videti čist prostor koji ostavlja utisak jednostavnosti i komfora. Još jedan, vrlo zanimljiv detalj, je rešenje kojim se uštedelo na prostoru iskorišćavajući donje delove prozora, gde je postavljena klupa koja ide iz kuhinje do prostora za fotelje. Krajevi klupe su čak iskorišćeni kao „zelena zona“ – to jest, za uzgajanje biljaka.

Još jedan detalj koji nismo mogli da ne primetimo su stepenice. One predstavljaju još jedan (i to vrlo dobar) primer kako uštedeti na prostoru – kao i slučaj klupe o kom upravo pisasmo.

Možemo videti kako na istom prostoru imamo police, stepenište, mali ugradni ormar, prostor za za saksije, koji je ujedno i izlaz na terasu i u glavnu spavaću sobu. Primetićete da na gornjem spratu nema predsoblja, a razlog je jednostavan – da bi se dobilo na prostoru za kupatilo.
Terasu nećemo komentarisati! Samo ćemo reći da je sasvim logično da i ona, baš ovakva kakva jeste, bude deo ovog fantastičnog arhitektonskog rešenja.

Da li se slažete? Pišite nam u komentarima!

Izvor: Espectacular Loft Industrial Amsterdam