Ako živite u dupleksu ili u kući sa unutrašnjim stepeništem, ne preostaje vam ništa drugo nego da iskoristite tu arhitektonsku prednost! Pored činjenice da morate pažljivo izabrati ogradu, važno je i da prostor ispod stepeništa iskoristite i dekotišete kako zaslužuje.

Iskoristite zid koji je povezan sta speništem da se divite lepoti i skladu rre nego što se popnete na gornji nivo ili na galeriju. Hoćemo da kažemo da je ovo idealan prostor da sporovedete u delo svoje dekorativne ideje i zamisli i da okačite nešto kao što je velika slika ili kompozicija ili, pak, neka tapiserija.

Takođe, veoma je moderno ukrašavanje mrtvih uglova malim drvećem ili velikim biljkama. A prostor ispod stepenica, naročito kada pričamo o potkrovlju, idealno je mesto za uzgajanje jednog ovakvog živog bića. Potkrovlja imaju svetlosti pa će vam izbor biljke biti znatno olakšan.

Možete prostor popuniti nekom lepom komodom. Pored toga što može biti praktičan džoker za skladištenje, lepa komoda vam ukrašava prostor koji bi inače bio izgubljen.

Ima onih koji iskorištavaju deo stepenište kao praktični radni kutak. Ovo je dobra ideja jer, zbog svoje lokacije, ovaj radni proctor uživa u prirodnoj svetlosti i prostranosti, a kada se ne koristi, ispunjava prostor koji bi inače ostao neupotrebljen.

Ako nemate dovoljno prostora, možete prosto staviti neku lepu lampu  i osvetliti ne samo ovu zonu, nego i dobar deo stepeništa.

Stepeništa mogu dati puno ideja kada je u pitanju uređenje i upotreba prostora u kući. Ovde je stepenište dobro iskorišćeno stvaranjem prijatnog ugla za čitanje koji je ograđen jednostavnom ogradom stepeništa i zauzima prostor potkrovlja ispod prelepog plafona sa drvenim gredama.

Ako je ovaj prostor veći, moguće je iskoristiti ga i za skladištenje stvari – naravno, pod uslovom da napravite plakar po meri stepeništa.

E, ako imate sreće da vam je prostor ispod stepeništa dovoljno veliki da napravite maleni kutak za opuštanje ili kućnu bibilioteku, savetujemo vam da obavezno iskoristite te potencijale. Ipak, imajući u vidu specifičnost samog prostora, savetujemo vam da ne radite baš sve na svoju ruku, negó da se konsultujete sa nekim stručnjakom za uređenje enterijera. Jer, lako je okačiti sliku ili staviti lampu, ali kada je u pitanju zona koja može da da više od toga, ulog postaje veći te je dobro da ga mudro iskoristite.

Izvor: El Mueble