Dobro, nije baš da ne postoje vrata, ipak je ovo priča o potkrovlju koje realno postoji, a ne o nečemu što liči na zagonetku za malu decu. Dakle, postoje vrata od kupatila i još jedna, ulazna i to je sve – nikakva sobna koja dele prostorije ovog potkrovlja.

Ovo mini potkrovlje ima samo 34 m², tako da je opcija da se od njega napravi slobodan, svetao i otvoren prostor bila najbolji izbor. Na taj način je optimalno iskorišćen prostor, nema “pojedene kvadrature”, ne gubi se prostor u predsobljima, hodnicima i mrtvim prolazima. Takođe, ova odluka je bila najbolja moguća da se dobije maksimum prirodnog osvetljenja. Da je svaka soba odvojena, čitavo potkrovlje bi bilo mnogo mračnije i prostor bi delovao opterećenije.

Naravno, ne može nedostatak sobnih vrata da učini prostor svetlim. Za dobijanje svetlosti nam je prvenstveno potreban izvor, to jest, sunčevi zraci. U tom cilju, na ovom potkrovlju su ugreađeni krovni i standardni prozori, a svetlost koja kroz njih dopire u prostor, cirkuliše slobodno kroz sve zone upravo zahvaljujući otvorenom konceptu.

Inače, nama se ovo potkrovlje dopalo kao ideja za  dom osobe koja živi sama, mada bi i par (gde su obe osobe organizovane tako da provode dosta vremena napolju) mogao sasvim fino da funkcioniše u njemu. U suprotnom bi, pored osećaja da je u prostoru gužva, i jedna i druga strana imala osećaj prevelike izloženosti i nedostatka intime. Kad smo kod izloženosti, osvrnimo se na njenu suprotnosti: izolovanost. U ovom potkrovlju se stiče pomalo takav utisak, kao da je previše izolovano. Ne, ne mislimo na izolaciju (toplotnu, zvučnu, hidro…) koja je neophodna svakom potkrovlju, mislimo na nedostatak kontakta sa spoljnim svetom. Recimo, nedostaje balkon ili mala terasa, ali opet kapiramo da bi se i to moglo rešiti nekom VELUX-ovom inovativnom idejom.

Dekoracija je dobro osmišljena, u modernom skandinavskom stilu. Potkrovlje je svetlo, obojeno svetlim i neutralnim bojama, koje pomažu da se istaku te prelepe drvene plafonske grede koje inače čine vizuelnu celinu. Što se tiče nameštaja, ovo potkrovlje ima sve što je potrebno za udoban život – ništa mu ne nedostaje.

Čak je i kupatilo prilično veliko, ako imamo u vidu činjenicu da se radi o garsonjeri, zar ne?!

Nadamo se da smo ovim blogom odgovorili na vaše potrebe da dobijete više primera malih potkrovlja. Čekamo vaše komentare i radujemo im se unapred!


Izvor: Delikatissen