Dragi naši potkrovljeljupci,

U ova specifična vremena, za koja nas niko nije pripremao, nađosmo se vi i mi pred velikim izazovom i pred pitanjem kako živeti sadržajan život, a istovremeno poštovati zvanične apele, kao i apele lične savesti – da ostanemo kod kuće, u samoizolaciji?

Zato što želimo da svaki pojedinac, a i svi mi zajedno, što bezbolnije i uz što manje neprijatnosti proživi (ne samo preživi) ovaj period, pripremili smo vam blog koji sadrži savete i ideje kako da obogatite svoj svet dok vam se čini da čitav svet stoji.

Kada ovo vanredno stanje prođe, a definitivno će proći, vratićemo se životu na koji smo navikli: svakodnevnim aktivnostima, izlascima iz kuće iz raznih razloga, druženju na javnim mestima, okupljanjima kada, kako i gde nam se ćefne.
Do tada, hajde da učinimo nešto dobro za sebe! Hajde da iskoristimo ovo vreme kada je ceo svet više okrenut „ka unutra“ da obogatimo upravo taj aspekt: unutrašnji život.

Mi ćemo vam, u nastavku, napisati spisak predloga šta sve možete da radite u svom domu pod krovom, a vas molimo da nam se u komentarima pridružite, dajući konstruktivne savete i ideje koji svima mogu biti samo i isključivo od koristi.

Pa, da počnemo:

*Pročitajte one knjige vam stoje na listi „Obavezno pročitati“ a za koje ranije niste imali ni vremena, ni koncentracije. Ovome može da prethodi veliko pospremanje kućne bibilioteke, raspoređivanje knjiga po kategorijama, odvajanje onih koje ne želite da zadržite, ali koje možete nekome pokloniti ili donirati nekoj biblioteci, udruženju…

*Potražite neki onlajn kurs stranog jezika i počnite da učite jezik koji vas je oduvek zanimao. Kad ste već tu, naučite malo više i o kulturi i o narodu (ili narodima) čiji jezik učite.

*Počnite da radite vežbe od kuće. Ima ih toliko na YouTube kanalu, pronađite one koje su vama najbliskije. Imajte u vidu da su potkrovlja idealna mesta za vežbe joge, opuštanja i umirivanja i da mnogi instruktori joge, kada traže prostor za svoju praksu, ne pitaju „pošto košta“ prostor ispod krova. Iskoristite tu prednost, zaboga, sada kada imate vremena!

*Pokrenite „točkiće radoznalosti“ i saznajte nešto više o muzici, slikarstvu, pletenju, botanici, japanskoj kuhinji… Ma, o bilo čemu lepom što možete naći na Internetu.

*Napišite mejl dragim osobama s kojima ste, zbog nedostatka vremena, izgubili kontakt.

*Pišite dnevnik, pišite pesme, pišite što god vam duša kaže, a ako ne volite da pišete, onda svoje misli pretačite u sliku, u crtež, u melodiju…

*Gledajte lepe filmove. Mi vam savetujemo da to budu filmovi sa srećnim krajem ili makar neke „laganije tematike“ jer nema potrebe da dolivamo ulje na vatru i da se dodatno opterećujemo teškim temama.

*Za kraj, želimo da vas obavestimo, na internetu postoji mnogo lažnih vesti i neproverenih informacija i molimo vas da pratite samo zvanična uputstva. To možete učiniti na posebnom sajtu https://covid19.rs/ kao i na zvaničnom sajtu i društvenim mrežama Svetske zdravstvene organizacije https://www.who.int/

Za kraj, podsećamo vas da je solidarnost i deljenje ideja i saveta kako da poboljšamo kvalitet života. Zato su vaši predlozi više nego dobrodošli! Verujemo da ćete želeti da ih podelite sa ostalim potkrovljeljupcima i čekamo ih u komentarima 🙂