Napraviti kupatilo u potkrovlju nije tako lako, a ako je prostor kojim raspolažemo malen, onda je zadatak dodatno otežan.  Pa se tako pitamo gde staviti kadu: ispod kosine ili uz najviši zid? A tuš?

Ili pak: kojom bojom da ga okrečim? Kako da ga opremim?

Ako je vaše kupatilo malo i potkrovlje je vrlo nisko, možete ga okrečiti u belo da biste stvorili iluziju o višem plafonu i iskoristili prostor ispod da biste smestili kadu. Na ovaj način, ostatak kupatila možete koristiti za tuširanje, toalet ili lavabo. Što se svetlosti tiče, takođe, njefikasnije rešenje je ugraditi krovne prozore tipa VELUX i tako obezbediti direktan priliv sunčevih zraka.

Pored ovih osnovnih pravila, pripremili smo vam i nekoliko primera različitih stilova i uređenja kupatila u potkrovlju, za koje verujemo da će vam dobro doći kao inspiracija u trenutku kada se odlučite da napravite neku izmenu u svom kupatilu pod krovom. Pa, hajde da ih pogledamo!

1.Visoki plafoni

U ovom rustičnom kupatilu iskoristili su tavan za otvaranje prozora tipa VELUX i strateški su postavili kadu tako da je dobro osvetljena suncem.

2.Kupatilo sa tuš kabinom

Ovde je arhitekta odlučio da stavi i kadu i tuš ispod krova, što je idealno rešenje za ovakva mala kupatila. Pored toga, beli nameštaj i dekoracija pomažu da se stekne veći osećaj prostranosti.

3.Rustično kupatilo

Potkrovlje je osvetljeno VELUX prozorima s drvenim profilima koji osvetljavaju direktno lavabo, koji se nalazi na drugoj strani potkrovlja. Zahvaljujući ogledalu, ovo maleno kupatilo izgleda veće.

4.Tamne boje

U ovom kupatilu, kada i tuš čine celinu. Kupatilo je uređeno u tamnim tonovima: kada je prekrivena zemljanim bojama, a zidovi su tamno plavi. Iako se u potkrovlju nalaze dva mala prozora, glavni izvor svetlosti je odmah pored kade.

5.Malo i ugodno kupatilo

Tuš u ovom kupatilu zauzima veliki deo kupatila i nalazi se na jednoj strani potkrovlja, ispod krova. Drvene grede plafona i prozor dele ovo kupatilo na dva dela, iako staklena vrata i pločice, koje pokrivaju celo kupatilo, pružaju osećaj kontinuiteta.

6.Drveni šarm kupatila

Potkrovlje je izrađeno od drveta, u skladu sa klasičnim i rustičnim stilom kupatila. Dve grede, sa obe strane VELUX prozora na tavanu, pomažu da se odredi prostor koji zauzima toalet, i odvaja ga od kade i lavaboa. Ogledalo je prilagođeno obliku zida kako bi se iskoristio sav potencijal prostorije.

7.U beličastim tonovima

Da bi se bolje iskoristio prostor, lavabo je postavljen na najvišem zidu, dok je toalet, koji zauzima manje prostora, smešten na niskom zidu. Tuš koji vidite u pozadini, odvojen je staklenom pregradom.

8.Kupatilo klasičnog stila

Ono što najviše privlači pažnju u ovom kupatilu je tapeta cvetnog dezena, koja odgovara biljkama koje ukrašavaju lavabo. Kosi krov ima prozor koji direktno osvetljava lavabo, kao i ugrađena veštačka svetla.

9. Minitilo

Ako se pitate šta je minitilo, to vam je nova reč. Recimo, ovako od milošte možemo da zovemo mini kupatilo. A ovo mini kupatilo je toliko divno, da zaslužuje da mu tepamo. Pošto se ovo kupatilo ne može pohvaliti prostorom, da bi se rešio taj problem, postavljena je kada neposredno ispod kosog krova, gde je zid niži, a lavabo je na drugoj strani. Umesto nameštaja koji dolazi u sklopu lavaboa, odluka je pala da se jednostavna drvena klupa pobrine za odlaganje potrebnih stvari.

10.Belo kupatilo

Bela je dobar trik za krečenje malih prostorija u potkrovlju jer ipak čini da plafon ne deluje tako nisko. Pošto u slučaju ovog kupatila nije plafon jedini izazov, odlučeno je da se cela prostorija opremi svetlim tonovima i tako se potpomogne da kupatilo deluje veće.

11.Kupatilo zvano “kupanje u svetlosti”

U ovom kupatilu je iskorišćen kosi krov za postavljanje velikog krovnog prozora koji savršeno osvetljava celo kupatilo. Tuš, koji zauzima više prostora, nalazi se pored najvišeg zida, a kada se nalazi ispod same kosine.

Izvor: El Mueble