Zato što volimo potkrovlja i zato što verujemo da domovi pod krovom mogu i treba da budu idealno mesto za život, vodimo vas u virtuelne posete raznim potkrovljima u kojima žive naši… hm, pa recimo, kompanjoni po životnom stilu.

Danas vas vodimo u jedno potkrovlje u koje smo se na prvi pogled zaljubili, a znamo da ćete i vi osetiti varnice kada budete videli o čemu se radi 🙂

Šalu na stranu, danas idemo u jedno potkrovlje površine 45 m² koje, makar sudeći po karakteru i ličnosti, savršeno shvata da vrednost nije u veličini, nego u kvalitetu.

Ono što nam je odmah privuklo pažnju, bila je dekoracija. U pitanju je takozvana niskobudžetna dekoracija (ili, kako bi govorili naši stari: low cost) puna jednostavnih idejnih rešenja, vedrih boja i originalnih dekorativnih elemenata. Prostor je svetao i otvoren, osunčan i topao, rekli bismo, ponosan na specifičnost potkrovlja: kosi krov koji je u svakom uglu potpuno upotrebljiv.

U pitanju je potpuno otvoren prostor i vizuelno i fizički povezan, u kome su kuhinja, dnevni boravak i spavaća soba jedna ista prostorija, ali ipak funkcionalno prikladno podeljena. Skandinavski stil dominira u dekoraciji, ali su takođe prisutni vintaž i retro elementi dekoracije koji nalažu da se iskoristi svaki ugao.

Imajući u vidu da kosi krov može umanjiti funkcionalnost prostorije, zadatak svakoga ko ima nameru da uređuje enterijer u potkrovlju je, prvenstveno, da povede računa o opremanju prostora nameštajem. U ovom slučaju, raspored nameštaja, veliki prozori i činjenica da je potpuno otvoren prostor, čine da ova specifičnost (i dalje mislimo na kosine ispod krova) doprinese uređenju i da da poseban pečat i karakter prostoru.

Ako ovome dodamo i činjenicu da je potkrovlje usko a dugačko, onda je sasvim logično zašto je ostavljeno kao jedna prostorija: pravljenje pregrada ili razdvajanje ovakvog prostora može umanjiti osećaj prostranosti.

Ako živite u malom potkrovlju sa karakterističnim krovom, najbolje je da se odlučite za svedenu i jednostavnu dekoraciju, jer grede, stubovi, krov i prozori sasvim dovoljno doprinose utisku da je ovo potkrovlje specifično i po mnogo čemu posebno.

Naravno, to ne znači da treba da izbegavamo detalje koji će oplemeniti prostor, ali to i nije slučaj sa ovim potkrovljem. Najposle, pogledajte kamin, cveće, kožnu fotelju i biće vam jasno da su stanari bili odlučni u nameri da od ovog potkrovlja naprave topao i srdačan dom.

Nadamo se da je ovaj svetli prostor u potkrovlju savršena inspiracija za one koji imaju sličan prostor, ali i za one koji tragaju samo za detaljima kojima bi obogatili svoj dom.

Izvor: Virlova Style