Čak i danas, kada razmišljamo o panorami naših predela, crep je ono što definiše naše gradove i naša sela. Nizovi krovova koji su decenijama pokriveni crepom sa prepoznatljivim tonovima braon boje daju osećaj topline svakog našeg naselja. Duga istorija i tradicija gradnje težila je da mesto u kom živimo učini toplim, ušuškanim kako bismo se maksimalno opustili. Zato nas i kvartovi sa porodičnim kućama pokrivenim toplim braon crepom uvek asociraju i na toplinu doma.

Panoramski pogled na naš dom

A kada kažemo crep, mislimo na tradicionalni glineni crep. Glina je s razlogom i u XXI veku jedan od najpopularnijih građevinskih materijala. To i nije slučajnost  obzirom na sve prednosti koje opekarski građevinski proizvodi donose, poput odlične termalne izolacije, zaštite od vlage ali i od požara.

Od starih kuća do modernih zdanja, glineni crep pokriva različite građevine dajući poseban šarm pojedinačnim kućama ali i celim naseljima.

Boja koja ne bledi

Kada govorimo o glinenom crepu, pored gorepomenutih benefita, važno je naglasiti da je Tondach crep otporan i na UV zrake! Prirodnim bojama koje se dobijaju procesom engobiranja ne prete sunčevi zraci, te je boja postojana i ima dug životni vek koliko i sam crep.

Boja ne bledi, jer se na visokim temperaturama na kojima se crep peče ovaj zaštitni sloj sjedinjuje sa samim crepom. Ovako dobijen finalni proizvod maksimalno je otporan i pruža estetski lep prizor ali i kvalitetan dugoročan pokrivač krova vaše kuće.

Zašto je braon crep i danas tako popularan?

Sa svim inovacijama i poboljšanjima u proizvodnji, cilj nam je da ponudimo najkvalitetnije proizvode na tržištu. Moderna gradnja teži svedenijim linijama, većim dimenzijama crepa kao i drugim pomeranjima na estetskom polju. Pa ipak, i dalje se gradi u bojama koje su vezane za tradicionalnu arhitekturu.

Uklapanje u prirodnu sredinu oduvek je bio imperativ arhitekture i tako su boje koje možemo svakodnevno videti oko nas uvek aktuelne kada je u pitanju gradnja. Topli tonovi zemlje, jesenjeg lišća, kao i zrelih plodova – sve su to nijanse braon boje koje prijaju našem oku. Zato je krov u braon boji oduvek privlačio poglede i bio stalno prisutan u kućama u kojima su odrastale mnoge naše generacije.

Ni danas ovaj trend građenja sa braon crepom ne opada. Osim stapanja sa prirodom, objekti pokriveni braon crepom uklapaju se u već postojeća naselja i veće naseljene celine.

Tradicionalno nikad ne izlazi iz mode

Topli tonovi boje čokolade i dalje su pun pogodak pri odabiru crepa za vaš krov. Kada je reč o krovu, on mora biti komplementaran sa fasadom.

Bilo da je fasada u svetlim tonovima, braon crep daće savršen kontrast ili pak ako je vaša fasada tamnija, crep u neodoljivoj boji čokolade davaće upečatljiv sveobuhvatan izgled.

Kada se odlučujete za crep, odlučujete se za estetski identitet vašeg doma. Tondach crep je napravljen da traje i da vam kvalitetom i izgledom osigura najbolje dane provedene pod njim!