Svi stanovi u starim zgradama velikih evropskih gradova imaju mnoge zajedničke karakteristike: mali su, imaju visoke plafone i obično imaju velike prozore koji gledaju na ulicu.

Ako ga malo bolje pogledate, ovo potkrovlje bi savršeno moglo da se nalazi u Beogradu, Parizu ili Madridu. Zapravo, naše ulice centra grada pune su zgrada koje su stare i po par vekova, koje u ponečemu liče na ulice Budimpešte ili Beča, pa kada budete videli ovaj stan u potkrovlju, verovatno ćete pomisliti da nema razlike je li na Dorćolu ili negde u centru Pariza? Jer, realno, ovo bi sasvim lako moglo biti potkrovlje bilo kog evropskog grada.

Naravno, govorimo o karakteristikama koje vidimo ako pogledamo arhitektonsku građu, drvene grede, priličnu visinu plafona i velike prozore ili balkonska vrata, koji su bili izuzetno prisutni u svim gradovima gde je vreme često oblačno ili gde ima mnogo zgrada koje blokiraju prirodno svetlo.

Ako pogledamo dekoraciju, ovo mini potkrovlje je opremljeno u skaninavskom stilu, sa nekoliko komada nameštaja, koji su prevashodno funkcionalni i lagani tako da ne preopterećuju prostor.

Površina potkrovlja je prilično mala, ali su dizajneri u adaptaciji dobro iskoristili prethodno pomenutu visinu plafona, pa su napravili spavaću zonu u kojoj, pored kreveta, ima mesta za skladištenje, a pošto je ostatak potkrovlja redizajniran po principu otvorenog prostora, dosta se dobilo i prostorno i po pitanju cirkulacije svetlosti.

Da bi pristupili galeriji i krevetu dizajneri su napravili stepenište – police. Ovaj komad, iako originalan i drugačiji, zapravo je neophodan u ovako malim domovima. Između ostalog, ovo je razlog što se stanari potkrovlja opredeljuju za izradu prilagođenog i multifunkcionalnog nameštaja: to čine kako bi se maksimalno iskoristio mali prostor.

Možemo li da se složimo da smo upravo videli prilično dobro osmmišljeno mini potkrovlje, u kome bismo rado pristali da  provedemo malo vremena? Najposle, ako bismo bili u Parizu, najmanje vremena bismo provodili u stanu, zar ne?!

Izvor: Archidvisor