Ako želite zdrav i udoban život u svom potkrovlju, morate ga izolovati mineralnim vunama – ako vam i dalje nije jasno zašto, vratimo se korak unazad. Isto tako, trebalo bi da znamo da postavljanje samo mineralnih vuna (kamene i staklene) u potkrovlju – bez pratećih folija i traka – nije kompletno rešenje.

POGLEDAJTE VIDEO

Ovo posebno dolazi do izražaja zimi, kada duva vetar i hladan vazduh prodire u nezaštićenu mineralnu vunu – na taj način se umanjuje ili “spira” njena izolaciona moć i do 40%, što jednostavno znači – kao da ste stavili 40% manju debljinu mineralne vune od stvarno ugrađene.

Prva folija: paropropusna-vodonepropusna zaštita sa spoljne strane

Dakle, kako da budemo sigurni da će se novac koji smo uložili u mineralne vune isplatiti?

Neophodno je da sa spoljašnje strane izolacije (odozgo, “ka nebu”) ugradimo foliju Homeseal LDS 0.02.

Kako ova folija “radi”? Ona ima dvojaku funkciju:

  1. Vodoodbojna je: ukoliko vaš krov ponegde i propušta, folija LDS 0.02 će svojom spoljašnjom stranom sprečiti prodor kiše ili snega u mineralnu vunu, a samim tim i u vaše potkrovlje;
  2. Paropropusna je: istovremeno, svojom unutrašnjom strukturom obezbediće slobodan prolaz vodene pare iz unutrašnjeg prostora ka spolja. Para se neće zadržavati u vašoj termoizolaciji čime produžavate njen život i čuvate njene karakteristike, kao i funkcionalnost celog LDS sistema.

Ova folija se može postaviti prilikom postavljanja crepa, sa spoljašnje strane.

Ali, mislili smo i na one koji ne bi da pomeraju crep, a žele da se izoluju sa unutrašnje strane – Homeseal LDS 0.02 je moguće postaviti i sa unutrašnje strane, iz životnog prostora.

O čemu još treba voditi računa, pogledajte u videu:

Druga folija: aktivna parna brana kao zaštita sa unutrašnje strane

Nastavljamo da slažemo našu tortu od spolja ka unutra: postavili smo LDS 0.02, kamenu vunu između rogova i staklenu vunu ispod rogova. Na red dolazi zaštita mineralnih vuna sa unutrašnje strane: Homeseal LDS 5.

Koja je funkcija ove folije? U unutrašnjem prostoru se svakodnevno stvara velika količina vodene pare i vlage (dišemo, kuvamo, tuširamo se, peglamo…) koja bi trebalo da izađe van.

Uloga aktivne parne brane je da nakupljenu vlagu iz unutrašnjeg prostora dozirano sprovede kroz krovnu konstrukciju, i tako spreči stvaranje kondenzacije i buđi u unutrašnjem prostoru. Para dozirano prolazi kroz mineralne vune i već postavljenu LDS 0.02 ka spolja.

Naš LDS sistem sada radi!

A da – ne zaboravite da spojeve i preklope folija zalepite lepljivom trakom Homeseal Solifit 1. E, sada sve radi kako treba!

Kako postavljamo aktivnu parnu branu Homeseal LDS 5?

Da rezimiramo – kao što su mineralne vune Knauf Insulation izuzetne – tako su i Homeseal LDS folije koje ih prate izuzetne.

Kao što za sebe birate najbolje društvo, tako i za svoje potkrovlje birajte najbolju termoizolaciju i najbolje folije!