Čim nam dođe jesen i približi se zima, zajedno sa svojim hladnim, kratkim, kišnim i snežnim danima, volimo da vidimo neku sliku toplih domova, koji se nalaze, logično, u potkrovlju.

A kada vidimo nešto lepo, obavezno poželimo to s vama da podelimo!

Razlog tome nije taj što smatramo da vaša potkrovlja nisu prijatna i topla, već je taj što su slike lepih predela, prizora ili stvari, jedan od proverenih načina da sebi popravimo raspoloženje.

I, naravno, slike su način da se inspirišemo da uradimo nešto lepo za svoj dom. Ne mora taj čin čak ni da liči na bilo šta što vidimo na fotografiji – na primer, možemo, gledajući fotografije, odlučiti da zapalimo mirišljavu sveću i tako se opustimo.

Ili da pustimo muziku i presložimo police… Nikad se ne zna sa inspiracijom, pa hajde da podelimo i ovaj lep primer potkrovlja sa svima vama, a vi nam javite kako je na vas delovao.

Što se nas tiče, mi smo se odmah zaljubili u kamin! Možda nam upravo zbog njega ovo potkrovlje izgleda toplo i neodoljivo. Priznajte, zaista i deluje očaravajuće!

Ako ga malo bolje pogledate, i vi ćete videti sebe kako satima sedite na podu, satima čitajući, listajući neki časopis, ili prosto posmatrajući vatru.

Ipak, ako pogledate prvu sliku, videćete da ovo potkrovlje ima mnogo razloga da o sebi misli da je veoma poželjno mesto za život: vatra u kaminu, drvene grede i drveni pod, zajedno sa tekstilom, stvaraju fantastično-nežnu i toplu atmosferu.

S druge strane, otvoreni koncept prostor čini prostranim, ali nikako hladnim i neprijatnim. Mislimo da je sjajno kad su dnevni boravak, trpezarija i kuhinja integrisani u isti prostor, pod uslovom da svi zajedno deluju kao harmonično dekorisana celina.

Pod tim mislimo, recimo, da zidovi imaju istu boju, da nameštaj ima istu liniju, da se boje ne „sukobljavaju“ već da stvaraju harmoniju, da je pod ujednačen u celom prostoru…

Svi ti detalji koji se uzimaju u obzir puno pomažu u stvaranju prelepih i jedinstvenih prostora. Postoje i drugi detalji ovog prijatnog potkrovlja koji su nam se takođe jako svideli. U pitanju su mali detalji, ali su korisni ili su pravi dekorativni pogodak.

Prvi među njima je dugačka komoda u jednoj od spavaćih soba. Naravno, ovo je vrlo dobra ideja da se iskoristi prostor, jer je u ovoj sobi visina plafona prilično mala i mnogo je komplikovano iskoritisti zid u punom potencijalu, a da se nimalo ne izgubi na ionako malom prostoru.

Ova ideja je, makar delimočno, rešila pitanje odlaganja stvari. Sa druge strane, sivi kredenac (preciznije, kredenac plavkasto sive boje) jedan je od onih elemenata koji privlači svačiju pažnju. Možda u ovom slučaju nije protagonista, jer je kamin glavni junak čitavog prostora, ali je definitvno ulepšao prostor, barem u trpezariji.

Za kraj, želimo da obratimo pažnju na još jedan faktor koji doprinosi toplini ovog doma, a to je sunčeva svetlost bez koje bi ovo potkrovlje ličilo na običan napušteni tavan.

Da li se slažete? Pišite nam u komentarima!

Izvor: Un Atico de Estilo Nordico Muy Acogedor