Danas vas vodimo u jedan pomalo neobičan prostor u potkrovlju, koji je, pored svoje neobičnosti, istovremeno i lep i praktičan i svetao i prijatan…

Prvobitni razlog što vam predstavljamo upravo ovaj stan je taj što su vlasnici ovog potkrovlja odlučili da iskorite, uslovno rečeno, njegov nedostatak i da ga pretvore u element koji daje dodatnu vrednost stanu.

Pogađate, radi se o gredama! Za početak, mnogo ih je, a onda, ima ih svuda! I upravo zato su mogle biti ozbiljna prepreka u stvaranju lepog ambijenta. Tim više što njihovo uklanjanje nije bila opcija jer bi uticalo na konstrukciju. A onda je, zahvaljujući mašti i kreativnosti, mana pretvorena u vrlinu…

Naravno, osim hrabre odluke i velike kreativne sposobnosti, za uređenje ovog potkrovlja na način kako je uređeno, bilo je potrebno i zasukati rukave.

Na prvom mestu, gredama je udahnuto zdravlje, što se vidi i na samim fotografijama, na kojima je drvo restaurirano, ošmirglano i zaštićeno. Zatim, pretpele su i kozmetički tretman u vidu farbanja belom bojom ili lakiranja bezbojnim lakom.

Usklađene su sa bojama nameštaja: ormarima, kuhinjskim elementima, vratima bele boje i kuhinjskom radnom pločom, trpezarijskim, radnim stolom i parketom, u boji drveta.

Ipak, usklađivanje nije postignuto samo bojom. Prilagođene su i stilu (skandinavski sa primesama rustičnog) koji se ogleda u detaljima, ali i ako pažljivije pogledamo zidove – kombinaciju prekrečene cigle i gletovanih zidova.

Iznenađujuće je da ovo potkrovlje, iako se ne može smatrati reprezentativnim primerom stana punog detalja, ipak u njima i ne oskudeva.

Kada kažemo iznenađujuće, mislimo upravo na činjenicu da su grede same po sebi dovljno upečatljiv ukras i da bi svaki drugi aksesoar mogao biti suvišan. Očigledno, pažljivim osmišljavanjem prostora, bilo je moguće obezbediti i prisustvo detalja, a da potkrovlje ipak ne bude vizuelno preopterećeno, odnosno, vizuelno „bučno“ – kao što smo opisivali u jednom od prethodnih blogova.

Poslednja opaska, ali ne i najmanje važna, koja se tiče ovog potkrovlja je da je ono, pored lepote, u svakom smislu funkcionalno.

Čak je i prostor ispod prozora iskorišćen da se napravi klupica za sedenje. Još ako bi se na nju stavilo neko debelo jastuče, zamislite kakav bi to bio prostor za uživanje!  

Fotografije preuzete sa: Potkrovlje.ba