Sunčeva svetlost je jedan od najzdravijih i najefikasnijih načina da osvetlite svoj dom. Kao i većina ljudi, kako starimo sve manje se izlažemo suncu. Na osnovu nekih istraživanja, dokazano je da 90% našeg vremena u toku dana provodimo u zatvorenom prostoru. Aktivnosti u zatvorenom prostoru kao što su računari, TV, video igrice i pametni telefoni nas drže unutra više nego ikada ranije.

Prirodno svetlo u domovima je odličan način da provedete više vremena na suncu bez izlaska napolje.

Evo šta sve donosi život u prostoru bogatom prirodnom svetlošću:

1.Bolje raspoloženje
 Jedan od pozitivnih uticaja sunčeve svetlosti na naše zdravlje svakako je i njen uticaj na naše raspoloženje. Tokom vedrih i sunčanih dana osećamo se bolje i imamo više energije. Izlaganje suncu povećava nivo seratonina, poznatiji kao hormon sreće, koji pozitivno utiče na naše raspoloženje.

2.Pozitivan uticaj na sezonsku depresiju
 Kod određenog broja ljudi nedovoljno sunčane svetlosti zna da izazove takozvanu zimsku depresiju. Njeni simptomi uljučuju često loše raspoloženje, otežanu komunikaciju sa ljudima u okolini, prejedanje, umor i predugo spavanje. Prirodna svetlost kojom se potkrovlja ponose može pomoći da se ti simptomi ublaže.

3.Manji stres
Svi smo izloženi stresu koji je uzrokovan različitim faktorima, bilo da su to problemi u kući, na poslu ili zdravstvenog tipa. Na smanjenje stresa možemo da utičemo na više različitih načina: vežbanjem, mirnim i dugim šetnjama, čitanjem, druženjem sa kućnim ljubimcem ili izlaganjem suncu. Kada živimo u osunčanom stanu, to jest u potkrovlju, možemo sebi priuštiti luksuz izlaganja suncu a da ne izađemo iz kuće.

4.Bolji san
Naše izlaganje suncu u toku dana utiče na količinu melatonina koju naš mozak proizvodi. Količina ovog hormona signalizira našem telu da je vreme za spavanje. Kad padne mrak, naše telo počinje da proizvodi melatonin i spremni smo za spavanje u roku od dva sata. Pošto tokom letnjih meseci dan duže traje, veća je verovatnoća da ćemo kasnije zaspati. Važno je napomenuti da kako biste pomogli vašem telu da se opusti i pripremi za spavanje preporučljivo je ugasiti svu tehniku koja proizvodi svetlost (tv, računar i telefon) bar sat vremena pre spavanja.

5.Podsticanje stvaranja vitamina D
Vitamin D, između ostalog, pomaže očuvanju čvrstine kostiju i zdravog izgleda kože. Jedan od načina na koji možete prirodno da utičete na njegovo povećano stvaranje definitivno je izlaganje suncu. Za to vam nije potrebno mnogo vremena. Sasvim je dovoljno u toku dana provesti 15 minuta izloženi suncu.

6.Bolji vid

Prirodno svetlo može pomoći u smanjenju rizika od kratkovidosti. Kada oko dobije više sunčeve svetlosti, ono proizvodi dopamin, koji pomaže u promovisanju zdravog razvoja očiju. Ovo dovodi do manjeg broja problema sa vidom i može pomoći u smanjenju naprezanja očiju.

7.Gubitak težine

Sunčeva svetlost pomaže telu da proizvodi prirodne supresore apetita u obliku serotonina. Ukoliko se više izlažete suncu možete biti manje gladni, što vam može pomoći da smršate i postanete zdraviji.

8.Pomaganje životnoj sredini

Sunčeva svetlost u vašem domu vam omogućava vam da osvetlite prostoriju bez paljenja svetla, štedeći struju. Jedna studija pokazuje da prirodna svetlost može smanjiti potrošnju energije koju koristimo za osvetljenje za 50-70%.

Korišćenje manje energije pomaže u smanjenju sagorevanja fosilnih goriva, koja oslobađaju ugljenik i druge štetne materije u životnu sredinu. Prirodno svetlo u kući pomaže u zaštiti planete.

9.Finansijska ušteda

Zbog upotrebe lošijih materijala, mnogi vlasnici stanova i kuća su dodavali prozore samo gde su morali, kako bi povećali izolaciju svog doma. Međutim, sa modernim građevinskim materijalima i opcijama prozora, možete iskusiti sve prednosti osvetljenja, a da i dalje održavate svoj dom izolovanim. Uz svu tu prirodnu svetlost u vašem domu, možete uštedeti do 30% na vašim mesečnim računima za komunalije.